”Sluta skjut” bygger på en amerikansk metod mot gängkriminalitet, GVI (Group Violence Intervention), som bland annat innebär att det genom samverkan mellan polis, kriminalvård, kommun och engagerade medborgare ska bli lättare att få rätt stöd för den som vill bort från ett våldsamt liv.
Metoden har visat goda resultat i våldsutsatta städer i USA.
Röstades ner
Men i Stockholm, som står för hälften av landets skjutningar, över 100 bara hittills i år varav 20 med dödlig utgång, avvaktar man. Detta trots att regeringen i september beslutade avsätta 22 miljoner för att sprida strategin i landet.
– Det är en skymf mot alla de mammor som fått sina söner mördade. Det går över mitt förstånd att Stockholms styre vägrar införa Sluta skjut, säger Anna Rantala Bonnier, kommunfullmäktigeledamot för Feministiskt initiativ, i ett pressmeddelande efter att partiets förslag om att införa metoden röstades ner i måndags.
Ska testas i kranskommuner
I Stockholm använder polisen istället metoden ”Trefas”, som också handlar om samverkan mellan polis, socialtjänst och kriminalvård. Men i två kranskommuner, Huddinge och Järfälla, har polisen gett besked om att införa ”Sluta skjut” på prov, enligt socialborgarrådet Jan Jönsson (L).
– Jag vet faktiskt inte riktigt hur länge polisen har tänkt sig den här testverksamheten, men jag antar att de behöver göra det ett par år i alla fall innan de kan utvärdera, säger Jönsson till Aftonbladet.
Polisledningen har tidigare uttryckt sig positivt till ”Sluta skjut”.
– Det är en av nycklarna för att lyckas, har regionpolischefen Mats Löfving sagt till DN.
”En av flera modeller”
Dagens ETC får svar via mejl från Polisens mediecenter som skriver att ”Sluta Skjut är en av flera modeller som finns för att på både kort och lång sikt minska det dödliga skjutvapenvåldet” och att de ”håller på att titta på vilket sätt modellen Sluta skjut kan införas i region Stockholm”.
Men det finns inte tid att vänta, menar Feministiskt initiativ.
– Stockholm står för hälften av landets alla skjutningar. Vi kan inte säga till de sörjande i Järva att vi behöver utvärdera i några år till. Vi måste agera nu, säger Anna Rantala Bonnier.