Hur påverkar det blåbruna maktskiftet samhälles svagaste? Flera organisationer som arbetar med utsatta och minoriteter är oroliga att deras grupper ska få det tuffare. Andra tycker att det är för tidigt att avgöra.
”Regeringen måste vidta snabba åtgärder med fokus på barn”
Det är svårt att säga hur de barn som Majblomman stöttar påverkas av maktskiftet. Men i det ekonomiska krisläget behövs snabba politiska insatser för barn i utsatthet, säger Åse Henell, generalsekreterare.
Hur påverkar maktskiftet situationen för barn i fattigdom?
– Det är så klart svårt att avgöra hur de barn som vi stöttar påverkas. Det vi vet är att pandemins efterdyningar, det oroliga världsläget, inflationen och elkrisen sammanfaller och bidrar till ökade svårigheter i vardagen för barn i ekonomisk utsatthet. Så oavsett hur den nya regeringen ser ut så måste de vidta snabba åtgärder med fokus på barn, och särskilt de i familjer som har det knapert.
Barnkonventionen, som slår fast att barn har egna rättigheter, är grunden i Majblommans arbete. Och 2020 blev konventionen lag. Men Åse Henell anser att de flesta politiker inte ger barnkonventionen den tyngd den förtjänar.
– Vi skulle önska att fler politiker intresserade sig för rättsutvecklingen där. För den ges betydelse. HD har hänvisat till barnkonventionen som skydd för en familj vars hus riskerade utmätning.
”SD har släpat M och KD långt ifrån att stå upp för asylrätten”
Nu kommer förslagen för att göra livet tuffare för flyktingar att hagla från SD. Det säger Terje Holmgren, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd.
Hur påverkar en blåbrun regering flyktingars situation?
– Det är inte bra. Vi anser att både röda och blå personer kan värna asylrätten. Men Sverigedemokraterna har släpat Moderaterna och Kristdemokraterna väldigt långt ifrån att stå upp för asylrätten och det gör att det är en väldigt svår regering, säger Terje Holmgren, Farr.
Vad är du orolig för?
– Det blir svårare att få permanenta uppehållstillstånd och lättare att bli av med uppehållstillstånd. Och det kommer inte att finnas någon hejd på de förlag som SD kommer att mata på under mandatperioden. Det kan vara att skicka asylsökande flyktingar till Rwanda, och att ändra grundlagen för medborgarskap. Saker som är svåra att genomföra, men det innebär inte att de inte kommer att lägga förslag.
Han säger att det vore olustigt om SD skulle ta plats i regeringen. Men deras inflytande är stort även som stödparti.
– Kristersson kommer att behöva hitta någon slags balans. Han behöver gå dem till mötes med tanke på att han inte får någon stark regering.
Oron handlar också om att många nu tycker att det är obehagligt att vara i Sverige, säger han.
– De känner sig inte önskvärda och är rädda att bli utkastade. Det märks redan nu. Vi får mycket frågor om vad som kommer att hända.
”Grupper ställs mot varandra”
Åsa Paborn, direktor på Stockholms Stadsmission, säger att det är för tidigt att spekulera i de politiska förändringarna. Men en sak tycker hon var tydlig i valrörelsen: att tonläget hårdnat.
– Vi märker att grupper ställs mot varandra, retoriken är hårdare och frågor förenklas. Det är en utveckling vi sett under många år, oavsett regering. Att partier som SD och Nyans går framåt är ett tecken, säger hon.
Hon upplever att debatten spelar på människors rädsla.
– Vi möter de här människorna bakom statistiken dagligen. Det är de som drabbas hårdast när matpriserna går upp, som blev av med jobben först när pandemin kom.
Hon säger att det finns en risk att utsatta människor exploateras i den politiska debatten.
– Det kan leda till att de grupper vi möter känner sig oönskade.
Vad behöver den nya regeringen göra för att det inte ska bli värre för hemlösa?
– Avskaffa hemlösheten. Det går att göra. Vi vill att man inför Bostad först-modellen i alla kommuner när det gäller social hemlöshet, bygger fler hyresrätter och ser över socialtjänstlagen. Vi möter allt fler som av strukturella orsaker hamnar i en hemlöshet – familjer som lever i ständig ekonomisk otrygghet och tvingas flytta runt, säger hon.
”Sänkta skatter hjälper inte deltidsarbetande ensamförsörjare”
Allt fler ensamstående kämpar för att få pengarna att räcka till mat. Men från den blivande statsministern har organisationen Makalösa föräldrar inte fått något svar på hur de ska få hjälp.
– Ulf Kristerssons sänkta skatter för låginkomsttagare räcker absolut inte för någon som är ensamförsörjare och som tvingas jobba deltid för att få ihop livet, säger Christina Olsson, generalsekreterare för Sveriges Makalösa föräldrar.
Hon är besviken över att välfärden var en icke-fråga i valrörelsen.
– Det var inte uppe alls mer än att de pratade om att bidragen ska sänkas, med räkneexempel på en familj som har jättemånga barn för att visa hur mycket bidrag det går att få. Men de flesta av våra medlemmar har två eller tre barn, när de lever på försörjningsstöd så räcker det ingenstans.
Lösningen är ett bättre utformat bostadsbidrag, säger hon. Ett förslag från den rödgröna regeringen finns, men i det skjuts inga extra pengar till.
– Vår förhoppning är att man tar tag i detta. För det är bostadsbidraget som gör att våra medlemmar kan få det bra. Det är helt urholkat i dag.
”Ett tungt ansvar vilar på Moderaterna”
”Det är alarmerande att SD nu ser ut att få så stort inflytande. Mänskliga rättigheter får inte bli en bricka på förhandlingsbordet”. Det säger Felix König, kommunikations- och påverkanschef på RFSL.
Hur påverkar en blåbrun regering situationen för RFSL:s grupper?
– Nu är det upp till bevis för Ulf Kristersson. Han har ju sagt att han vill ha ett enat Sverige och att vi ska samlas. Vi ser att det vilar ett tungt ansvar på M, KD och L att inte ge Sverigedemokraterna avgörande inflytande i frågor om mänskliga rättigheter, säger Felix König.
Vad är ni oroliga för?
– Vår allra största oro är att de som är utsatta för rasism kan bli ännu mer utsatta. Men också över vad SD vill göra när det gäller mänskliga rättigheter och i synnerhet hbtqi-personers rättigheter, säger han.
RFSL vill ha ett förbud mot omvändelseförsök, att lagen om könstillhörighet ändras och en familjepolitik där alla har samma trygghet. Om SD får bestämma blir inget av de förslagen verklighet, säger Felix Köing, som också betonar att asylrätten är viktig i sammanhanget.
– Vi behöver stärka asylrätten. Rent generellt och hbtqi-personers rättigheter i praktiken. Där är det uppenbart att SD har en helt motsatt hållning.
”Ingen pratade om mäns våld mot kvinnor”
Valrörelsen var en besvikelse där ingen av partiledarna i det block som fått mandat att bilda regering pratade om mäns våld mot kvinnor. Nu måste den tillträdande regeringen ge svar, säger Unizons ordförande Olga Persson.
– Den enda som drev frågan om mäns våld mot kvinnor och som försökte hålla förövaren ansvarig var Annie Lööf. Vi såg också att alla partier misslyckades med att få in de brott som kvinnor drabbas av, som våld i hemmet eller sexualbrott, i debatten, säger hon.
Olga Persson säger att det är svårt att göra en fullständig analys av vad maktskiftet betyder innan alla korten är på bordet. Men den tillträdande regeringen har många frågor att besvara.
– Den stora frågan handlar om hur de kommer att definiera området jämställdhet. Kommer det att finnas en jämställdhetsminister? Kommer Jämställdhetsmyndigheten att finns kvar?
Unizon lägger också stor vikt vid arbetet som ska att integrera ett könsperspektiv i alla statliga myndigheter.
– Vi ser med stor oro på om man kommer att fortsätta med jämställdhetsintegrering på alla myndigheter. Det är en strategi som är avgörande för det långsiktiga arbetssättet. Det skulle rasera hela det systematiska jämställdhetsarbetet i Sverige om det togs bort, säger hon.