I februari 2014 hade Ebba Åkerman jobb som lärarvikarie på SFI (Svenska för invandrare). Vad hon såg på utbildningen var elever som gärna ville lära sig svenska och bli en del av samhället, men som aldrig lyckades komma in i gemenskapen. Svenskar tog sällan kontakt med eleverna och det saknades naturliga gemensamma referenspunkter. Då föddes idén att låta dem träffas över en bit mat.
– Jag delade ut en blankett till eleverna i min klass där de fick fylla i om de ville träffa någon svensk över en middag, sedan la jag upp en bild på Instagram med blanketten och det fick spridning. Eftersom det såg så officiellt ut med blanketten fick det snabbt ett eget liv, berättar hon.
Med det var Invitationsdepartementet fött och Ebba Åkerman kunde plötsligt skriva in ”Middagsambassadör” på CV:t.
– Jag hade ett förtroendekapital hos båda grupperna. Eleverna på SFI litade på mig och svenskarna litade på mig, därefter var det inte så svårt att gå till att anordna själva middagarna.
Matsalen blev en naturlig mötesplats.
– Middagsbordet är ett av få forum där svenskar är vana vid att umgås med människor som de inte känner så väl. Initiativet fick genast mycket större uppmärksamhet än vad jag hade förväntat mig. Det säger mycket om Sverige att det blev så himla ”wow”-igt att äta middag med en människa från ett annat land.
Sprider sig internationellt
Svenska och utländska medier hakade på, vilket har lett till att Invitationsdepartementet har spridit sig utanför Sveriges gränser. Bland annat publicerades en lång artikel om Ebba Åkerman i New York Times i juli förra året.
– Jag har blivit kontaktad av journalister från Tyskland, Österrike Schweiz och USA och då har folk hört av sig om att de tycker det låter som en kul idé och att de vill göra det i sina egna länder.
Hur många middagar som har anordnats vid det här laget har Ebba Åkerman svårt att svara på på rak arm, men det sker ungefär 15 stycken i veckan. Målsättningen från början var att hålla initiativet till ett sommarprojekt och anordna 10 000 middagar innan valet. Det var ett lite för ambitiöst mål.
– Ja, det nådde vi inte alls. Jag överskattade det på kort sikt men underskattade det på lång sikt. Det som tidigare var ett sommarlovsprojekt ser jag nu kommer pågå i flera år. Det är något som måste växa organiskt eftersom det bygger på förtroende, säger hon.
Vikarierade på SFI
Att det blev just Ebba Åkerman som skapade något så enkelt som en middagsförmedling mellan människor som aldrig annars skulle ha träffats tror hon är en blandning mellan att hon såg vilka problem som fanns, samtidigt som hon inte förstod dem.
– Jag förstod inte vad som stod i tidningarna om integrationen och skolvärlden och kände inte att jag kunde uttala mig om det och ha en åsikt efter att ha varit utomlands. Jag såg väldigt många integrationsproblem när jag vikarierade på SFI och det är det som gör Invitationsdepartementet så lärorikt. På samma sätt som SFI-elever får en möjlighet att se hur det svenska samhället fungerar så får svenskar se hur integrationsarbetet fungerar.
Varför har det blivit en sådan succé?
– För att det är så enkelt, det kostar ingenting och folk förstår direkt vad det går ut på. Det behöver inte vara svårare än att bjuda på middag.
VILL DU LÄSA HELA DAGENS ETC?
Den här artikeln kommer från Dagens ETC som kommer måndag-fredag. En röd dagstidning för en grönare värld. Som prenumerant får du betydligt mer än de artiklar som läggs ut här på www.etc.se.
Du väljer själv om du vill prenumerera på papper eller digitalt. Självklart finns autogiro som alternativ. Beställ här!
Vill du börja med att köpa bara ett nummer? Det gör du här!