– Jag fullkomligen älskar att crawla och glida fram. Jag går iväg och simmar en gång i veckan.
Vatten och människor har spelat en stor roll i hennes liv och kanske är det därför hennes senaste skulpturer fick namnet ”Vattenkvinnor”. Bitte Alling Ode är konstnär, utbildare och Fotograficentrums ordförande. Hon har betytt mycket för Örebro, både för människor och för stadens kulturbild.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag har nog har betytt en del för Örebros historiska minne, som när jag till exempel räddade Bertha Gerdins unika fotoalbum om sitt liv som barn på Arbetshuset i Örebro. Släktingarna ville slänga Berthas fotoalbum men nu kan alla se hennes foto på Örebro läns museums arkiv.
– I Arkivcentrum Örebro län finns också mina egna intervjuer på film- och ljudinspelningar där örebroare berättar om sin barndom, säger hon.
En människa med flera lager
Det spelar ingen roll att hennes ålder säger pension och att hon själv beskriver sin tillvaro som ett evigt sommarlov. Visst njuter hon av lediga dagar, men det finns inget som stoppar henne från att vara fortsatt nyfiken.
– Jag har alltid varit det och har alltid haft temperament.
Det är inte svårt att förstå vad hon menar. Under samtalet på bänken vid vattnet är det tydligt att hon är en person med många lager och som ser personen hon möter.
– Jag tog examen från Konstfack 1972, det var en underbar utbildning som fick mig att polarisera mitt tänkande och skapa mig min egen bild.
Det var under utbildningen hon fick lära sig alla tekniker hon i dag behärskar.
– Det är som en palett jag kan välja från. Om jag till exempel besöker en plats där jag inte får fotografera kan jag teckna av de människor jag möter. Det är en enorm styrka.
Våga möta det obekväma
Fotografi är enligt Bitte Alling Ode ett språk som går rätt in i magen och som är enormt viktigt för hur vi ser på världen.
– Det finns så mycket att visa, foto har flera lager. Det var därför Fotograficentrum startades, som en protest mot att museer vid den tiden inte ville ställa ut fotografier. Foto kan också vara konst med poetiska bilder.
Även om det i Örebro i dag finns en uppsjö av fotografer, så upplever Bitte att det ändå kan kännas lite trångt.
– Jag önskar att fotografer kunde vara lite sturskare, lite värdigare och stoltare. Jag vill att de vågar fotografera det som är obekvämt.
Det är den där nyfikenheten, att inte värja för det obekväma som bland annat fick Fotograficentrum att ordna en utställning i samband med att journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson satt fängslade i Etiopien.
– Johan Persson tar fantastiska foton och vi ville visa hur duktiga de är. Lokala fotografer donerade bilder som vi auktionerade ut och pengarna skänkte vi till Journalister utan gränser. Det kändes fint att kunna göra något konkret för dem.
Bitte Alling Ode har fotograferat i flera olika betydande sammanhang, bland annat i Jerusalem där Palestinafrågan är ett ständigt engagemang. Senare i år vill hon åka tillbaka till Marinaleda i södra Spanien.
– Den här byn med 2 700 invånare är omtalad för sin alternativa ekonomi och för sin strävan att bli helt självförsörjande med rent vatten, mat och arbete. Åter igen spelar vattnet en betydande huvudroll. Jag vill åka dit och träffa människor och sedan berätta om det. Jag hoppas att det blir en utställning framöver. Kanske redan till våren.