I den nya kokboken ”Veckan före löning: God mat för liten peng” ger kocken, matkreatören och kokboksförfattaren Karolina Sparring 75 tips på maträtter som är både billiga och enkla att laga.
– Man måste inte laga mat på lyxiga råvaror, det måste inte vara jättedyrt. Med enkla medel kan det ändå bli gott, säger hon.
Mycket handlar om att ta tillvara på det man redan har hemma.
– Man ska lära sig att använda det som finns i frys och kyl, att inte slänga rester utan ta hand om det vi redan har. Och att tänka mat efter säsong. Det är mycket vegetariskt, eftersom det är gott och billigare. Kött är dyrt och ska vara dyrt. Och mycket kryddor, det ska smaka mycket, säger hon.
Alla recepten är gjorda på råvaror som finns tillgängliga i en vanlig mataffär.
– Du ska inte behöva ränna runt och leta.
Många förknippar nog billig mat med tråkiga snabbnudlar och blekgrå linssoppa. Är det en myt?
– Ja, snabbnudlar är kanske inte det roligaste, men det går också att piffa till. Koka lite kokosmjölk och lägg i lite finhackad rödlök och chiliflakes till exempel. Och en linssoppa är inte på något sätt tråkig om man gör den god.
Hur är det med hälsoaspekten då, går det att laga billig mat som också är nyttig?
– Ja, helt klart. Det tycker jag inte hör ihop överhuvudtaget. Man kanske tänker att billig mat är snabbmat som hamburgare och sånt. Men att dränka det i vispgrädde eller smör är ju inte superbilligt.
Vilka råvaror ska man prioritera när det är som allra tommast i plånboken?
– Ägg, rödkål och majonäs, då klarar du det mesta.
Har du någon magisk krydda eller ingrediens som piffar upp även den tråkigaste rätt?
– Citron! Det piffar upp allt. Om du till exempel har pasta över som du inte vad du ska göra med kan du alltid fräsa den och ha citron på så blir det gott. Chiliflakes är också en bra och billig sak som alltid funkar.
Vietnamesisk rödkålssallad med fläskfärs och sesamfrön
4 portioner
Tillagningstid: 30 min
Rödkål och fläskfärs är en strålande kombo. Var noga med att steka färsen på hög värme så den blir riktigt krispig och god.
Matlåda: Blanda inte ihop sallad och färs. Förvara istället separat och blanda ihop när du ska äta.
Rödkålssallad
1 dl rödkål, strimlad
1 morot, strimlad
1 lime, finrivet skal och pressad saft
1 tsk socker
1 tsk salt
Blanda samtliga ingredienser i en bunke.
Färs
500 g fläskfärs
1 msk neutral olja
2 msk japansk soja
1 msk fish sauce
2 msk sesamfrön
Hetta upp neutral olja i en stekpanna. Fräs och finfördela färsen tills den fått fin färg.
Rör ner resterande ingredienser.
Blanda ner färsen i salladen och servera med nykokt jasminris och majonnäs.
Till servering:
Jasminris
Valfri majonnäs
Blomkålsrösti
4 portioner som varmrätt eller 8 portioner som förrätt
Tillagningstid: 20 min
Krispig rösti gjord på blomkål. Funkar även utmärkt att göra på grovrivna rotfrukter. Perfekt lunchrätt serverad med en sallad. Det är även trevligt att steka till små plättar och servera som förrätt. Toppa då gärna med röd caviar, finhackad rödlök och lite grädfil.
1 litet blomkålshuvud, grovrivet
2 medelstora potatisar, grovrivna
2 ägg
1 tsk salt
Nymald svartpeppar
Smör och neutral olja till stekning
Vispa upp äggen i en bunke. Vänd ner grovriven blomkål, potatis, salt och nymald svartpeppar.
Hetta upp smör och neutral olja i en stekpanna. Häll ner hälften av smeten och stek 5-6 min per sida. Vänd på röstin genom att lägga en tallrik på pannan, vänd den upp och ned och låt den ogräddade sidan åka ner i stekpannan.
Toppa gärna med lite smulad fetaost.
Caponata
4 portioner
Tillagningstid: 30-40 min
Italiens svar på ratatouille. Denna grönsaksröra är väldigt god att servera till ärthummus och ett kokt ägg. Eller gör en shakshuka av den genom att knäcka ner några ägg rätt ner i pannan och låta dem stelna. Lika god varm som kall.
1 stor aubergine eller 2 små, tärnade
2 tsk salt
1. Börja med att lägga auberginetärningarna i ett durkslag. Strö över salt och ställ en tyngd ovanpå durkslaget, t ex en tallrik och en mortel. Låt stå under tiden du förbereder såsen.
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skivade
½ dl olivolja
3 msk tomatpuré
400 g konserverade körsbärstomater
1 msk vitvinsvinäger
2 msk kapris eller 2 tsk sardeller, finhackade
½ - 1 dl sötmandlar, grovhackade
1 tsk socker
Hetta upp olivolja i en stekgryta och stek löken mjuk.
Tillsätt vitlök, tomatpuré, konserverade körsbärstomater, vitvinsvinäger, kapris/sardeller, sötmandlar och socker. Sjud 10-15 min.
Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Krama ur auberginen lätt och stek den på hög värme i omgångar tills den fått fin färg. Lägg ner i tomatsåsen efter hand den blir klar.
4. När all aubergine är stekt, låt såsen koka ihop och smaka av med salt, socker, vinäger och svartpeppar. Häll gärna ner lite god olivolja för extra god smak.
Boquerones på strömming
6-8 portioner som tapas
Tillagningstid: 4 dygn + 10 min
Detta är en av mina favorittapas som jag alltid beställer in när jag är i södra Spanien. Det tar några dagar att förbereda eftersom färsk strömming bör frysas minst 3 dygn innan den läggs i lagen, men när det väl är gjort går det på ett litet kick att göra klart.
500 g strömmingsfiléer
Ättikslag
1 dl ättiksprit (12%)
1 msk salt
½ dl strösocker
5 dl vatten
Marinad
1 dl olivolja
1 msk finrivet citronskal
1msk vinäger, gärna sherryvinäger
4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Till servering
½ dl hackad bladpersilja
Gärna lite gott bröd och gröna oliver
Dra av skinnet på de tinade strömmingsfiléerna.
Blanda ihop ättikslagen och rör tills sockret lösts upp. Lägg ner strömmingen och låt ligga minst 8 timmar eller helst över natten. Rör gärna om då och då.
Häll av lagen och torka av filéerna med hushållspapper.
Blanda ihop marinaden och vänd ner strömmingen. Täck med plastfolie och ställ kallt minst 1 timme.
5. Vid servering- lägg upp strömmingen på ett fint fat och strö över hackad persilja. Servera med lite stekt bröd och goda oliver.
Hummus på gula ärtor
Gula ärtor är en fantastisk baljväxt som jag fått upp ögonen på efter tips från min väns dotter Greta. Det är den i särklass billigaste baljväxten och jag tycker att den kan ersätta de dyrare kikärtorna i stor utsträckning. Mina barn älskar hummus och jag var lite osäker på hur dom skulle ta emot denna variant, men ingen fara - det blev succé!
3 dl kokta gula ärtor (se recept på kokning sid xxx)
2 vitlöksklyftor, skivade
1 dl vatten, gärna kokvatten från ärtkoket
1 msk spiskummin
1 tsk sesamolja (kan uteslutas)
1 msk citronsaft
1 tsk salt
Till servering
3 msk riktigt god olivolja
2 msk sesamfrön, rostade
Lägg de kokta ärtorna i en mixerbunke. Tillsätt samtliga ingredienser och mixa slätt. Smaka av med lite salt och citron.
Lägg upp på ett fat och ringla över god olivolja och rostade sesamfrön.
Dukkha
4 dl
Tillagningstid: 10 min
Detta är en Egyptisk kryddblandning som jag tycker är alldeles underbar. Den lyfter allt från blomkålssoppa till omelett till rostad vitkål. Gör en rejäl laddning när du ändå är i farten och förvara den i frysen. Bara att plocka fram och strö över allt du kan komma på.
2 dl hasselnötter
1 dl sötmandel
1 dl sesamfrön
2 msk korianderfrön
2 msk hel spiskummin
1 tsk flingsalt
Hetta upp en torr stekpanna. Rosta hasselnötter och mandel några minuter. Lägg över i en mixerbunke.
Rosta sesamfrön i samma stekpanna och slutligen korianderfrö och hel spiskummin.
Mixa samtliga ingredienser.