– Det är korsningarna som avgör. Vägen kommer att klara lika många bilar som i dag utan problem, säger trafikplaneraren Stina Feil.
Sedan Sundsvallsbron öppnades har den tunga trafiken genom centrum mer än halverats. Även om det fortfarande saknas jämförbara mätningar av luftkvaliteten tyder allt på att den förbättrats.
Nu vill kommunen göra om gamla E4 genom centrum till stadsgata för att skapa bättre kontakt mellan Stenstan och de nya bostadsområdena i hamnen.
Planerna har stött på hårt motstånd. Organisationen Motormännen menar att färre körfält kommer att leda till trafikstockningar. En protestlista på nätet initierad av Matforsbon Rikhard Tittanen har samlat in närmare 4 000 namn.
Men enligt Stina Feil, trafikplanerare på Stadsbyggnadskontoret, beror kritiken på att kommunen inte lyckats förklara hur vägen ska dimensioneras.
Bättre luft
På lång sikt är visserligen målet att minska trafiken med 8 000 fordon per dygn så att den dåliga luftkvaliteten blir bättre.
Men det är inte detsamma som att en smalare väg genom centrum inte klarar dagens 22 000 fordon per dygn.
– Vi har varit otydliga. Våra beräkningar visar att dagens trafikmängd kommer att flyta på utan problem även om det på vissa avsnitt kommer att vara två körfält.
Två filer
Det är nämligen inte antalet körfält på sträckorna som styr trafikflödet, enligt Stina Feil. Det avgörs av hur korsningarna med trafikljus är utformade. Och vid dessa kommer det inte att vara färre körfält än i dag.
Hennes resonemang kan jämföras med kön i mataffären. Är två kassor öppna spelar det i praktiken ingen roll om man står i en eller två köer innan man kommer fram till kassorna. Det tar lika lång tid oavsett.
– Tänk att du kör norrifrån mot Skepparplatsen. Vid korsningen delas vägen upp i olika körfält, precis som i dag. Vid rött ljus fylls körfälten på och väntetiden på grönt ljus blir densamma som nu.
Motståndarna är fortfarande skeptiska till planerna på att smalna av vägen.
– Jag köper inte att problemen skulle försvinna för att man har flera filer vid korsningarna. Det kommer att uppstå köer där två fält övergår till ett, säger Claes-Håkan Sjölund, kassör i Motormännen Sundsvall.
Han ställer sig också frågande till att det finns plats att växla till enfiliga avsnitt mellan korsningarna, eftersom de ligger nära varandra.
Stina Feil förtydligar kommunens förslag: Det enfiliga avsnittet ska gå hela vägen mellan Köpmangatan och den nya gatan som byggs norr om Claes Ohlsson-huset.
– Det blir ingen in- och utfart på Storgatan så det blir tillräckligt långt mellan korsningarna för att hinna växla mellan en- och tvåfiligt.
Provperiod
För att lugna Sundsvallsborna finns förslag om att stänga av körfält på prov och se hur trafiken flyter.
– Vi vet att det finns önskemål om det, men det är inget som är bestämt ännu, säger Stina Feil.
Hon bekräftar att det är tät trafik på gamla E4 genom centrum, men bara under korta tider. Strax före klockan åtta och strax efter klockan 16.
– Våra mätningar visar att vi då har 10–15 minuter med högintensiv trafik. Nu föreslår vi en utformning där trafiken flyter under rusningstiden men där vi också tar hänsyn till staden och andra trafikanters behov.
Även om det vore bra att öka närheten till hamnen och på sikt förbättra luften i centrum är det inte realistiskt att tro att en massa bilister ska börja gå eller cykla, enligt Claes-Håkan Sjölund på Motormännen.
– Sundsvall är väldigt backigt jämfört med cykelstäder som Umeå och Uppsala. Där finns också många fler studenter som cyklar, säger han.