– Vi vet att personer med funktionsnedsättning är mer utsatta för våld, och den lilla forskning som finns visar att personer som har svårigheter att kommunicera verkar vara ännu mer utsatta. Det är ganska logiskt att tänka sig, eftersom de ju har begränsade möjligheter att berätta om det som hänt.
Det säger Amanda Nyberg, projektledare för Bildsamt och dessutom logoped, doktorand och anställd på Dart. Dart är Västra Sveriges kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionsnedsättning, och tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Alternativ kommunikation
På Dart jobbar man med alternativ och kompletterande kommunikation, provar ut material, tar emot patienter och bedriver forskning. Man arbetar med olika former av kommunikationsstöd, som ögonstyrning, samtalsmatta och bildstöd. Projektet Bildsamt bygger på just bildstöd, det vill säga bilder eller bildserier som man kan peka på för att på så sätt kommunicera om man inte kan tala.
Startade för tre år sedan
Bildsamt inleddes för drygt tre år sedan, då Amanda Nyberg och hennes kollegor upptäckte att det saknades bilder som berättade om våld.
– Det fanns jättemycket material när det gäller andra typer av bildstöd, men det fanns inget material som riktade sig till personer med kommunikationssvårigheter som specifikt handlade om våld, säger hon.
Först gjordes en kartläggning av befintligt material, sedan inleddes arbetet med att ta fram nya bilder. Flera samarbetspartners har deltagit i arbetet, bland annat gymnasiesärskolan i Alingsås och IfA, Intresseföreningen för Assistansberättigade. Utifrån de behov som fanns i de olika verksamheterna arbetades nya bilder fram.
– Det fanns väldigt lite bilder som såg ut som vi ville. De flesta har lättare att tolka färgbilder, därför ville vi ha det. Det har varit viktigt för oss att se till att materialet blir så lättillgängligt som möjligt för så många som möjligt, säger Amanda Nyberg.
Behöver känna igen sig
Det var också viktigt att ta fram bilder som tydligt visade specifika situationer.
– Om man har en intellektuell funktionsnedsättning kan det vara så att man behöver se något man själv kan känna igen sig i. Om jag ser en bild på två vuxna som slår varandra, då kanske jag inte tänker att det är något som hänger ihop med att mamma slog mig. Där kändes det viktigt att även ha med barnperspektivet, förklarar Amanda Nyberg.
Generellt var de få bilder som redan fanns inte särskilt tydliga.
– Ibland behöver man ha bilder som visar tydligt vad det handlar om. Vi skapade till exempel bilder som visade olika sexuella övergrepp som våldtäkt och posering. Vi tog fram bilder som visade vuxna som slår barn.
Samtidigt har det varit viktigt att hitta en lagom nivå. Man har haft grundliga diskussioner kring vilka bilder som behövs, hur grafiska de ska vara och hur de bör utformas för att kunna tolkas rätt av så många som möjligt.
– Man får inte vara så rädd för att prata med personer med funktionsnedsättning om våld och olika typer av övergrepp, på rätt nivå utifrån ålder och funktionsnedsättning. Jag tror att många länge undvikit det, för att skydda dem. Men det är ju en balansgång – de måste få information om vad som är våld, vad som är fel, så att de kan känna igen situationer som är potentiellt skadliga för dem, säger Amanda Nyberg.
Inte bara fysiskt våld
Med våld menas i det här sammanhanget inte bara fysiskt våld. Det kan handla om många olika saker; att bli slagen, tafsad på, att bli ekonomiskt utnyttjad, psykiskt misshandlad eller om försummelse kopplat till funktionshinder.
Materialet är uppdelat i tre kategorier. Förebyggande, som är ett stöd till pedagoger för att kunna samtala och utbilda om vad våld är. Upptäckande, för till exempel personal eller anhörig som misstänker att något är fel och behöver reda ut vad som hänt. Den tredje kategorin är hanterande, och riktar sig till personal inom polisen eller socialtjänsten som vet att någon blivit utsatt för våld.
Finns att hämta gratis
Bildsamt har varit ett treårigt projekt som avslutades tidigare i år. Nu finns allt material att hämta gratis på projektets hemsida. Tanken är att de som använder sig av materialet är personer som antingen har god kunskap om vad våld är, eller god kunskap kring funktionsnedsättning. Förhoppningen är att olika yrkesgrupper ska kunna jobba vidare med materialet, få inspiration av det och anpassa det till den egna verksamheten.
Amanda Nyberg ser det som en början, och hon hoppas att det ska leda till att fler vågar börja prata om att våld mot funktionshindrade existerar.
– Det är ett mål vi har haft i projektet att man ska våga se. Att man ska börja diskutera de här frågorna, prata med andra på sin arbetsplats, fundera över vad man har för rutiner om man misstänker att något är fel. Vi hoppas att vi med det här har kunnat hjälpa till att starta det samtalet litegrann, säger hon.