– Vi kommer att gå vidare med 15 bidrag som får fram till november på sig att ta fram sina produkter till slutfinalen i november då vi kommer att ha ett smakevent som ska bedöma de nya maträtterna med bland annat tv-kocken Tareq Tayler som domare. Den som vinner där kan få upp till 2 miljoner kronor i utvecklingsbidrag för att få ut produkten på marknaden, säger Sebastian Axelsson, handläggare på Vinnova.
Cecilia Hermansson läser andra året på Måltidsekologprogrammet på Örebro universitet. Halva utbildningen handlar om miljökunskap nere i Örebro och andra halvan om måltidskunskap i Grythyttan.
– Jag är väldigt engagerad i miljöfrågor, och lösningar på de utmaningar som planeten står inför sker inte av sig självt. Vi måste ställa om livsmedelsproduktionen till mera hållbara alternativ till dagens storskaliga djurhållning.
En hållbar proteinkälla
Larver från vanliga honungsbin är en hållbar proteinkälla enligt Cecilia Hermansson. Hon ser fler fördelar med att gynna biodling.
– För det första är bin jätteviktiga för våra ekosystem och en tredjedel av den mat vi äter är beroende av att bin pollinerar växter. Sedan krävs det ingen åkermark för att odla bin så biodling konkurrerar inte med andra resurser och dessutom ger honungsbin givetvis honung: Bin lämpar sig att ha inne i stan, man kan utnyttja hustak för biodling. Om det som toppen av alltihop går att ta till vara larverna som proteinkälla är det ännu bättre.
Den produkt från bilarver som hon tävlar med är än så länge hemlig eftersom den ställer upp i en tävling. Men den går ut på att larverna torkas och mals till ett mjöl som sedan förädlas till en matprodukt. Andra ingredienser är honung och granulerat bipollen.
– Det handlar om snacking, ett enklare tilltugg som man tar i farten. Något liknande baserat på larver finns inte i dag så det är en helt unik produkt.
”Jag tror på det här”
Cecilia Hermansson är inte ensam student som är knuten till utvecklingen av produkten baserad på hållbart protein av bilarver. Med sig i laget har hon en juridikstuderande, en som läser offentlig förvaltning och ledning och en som ska bli kommunikatör. De läser alla vid Örebro universitet och ingår i Kickstart som är universitetets speciella satsning på att hjälpa studenter i affärsutveckling.
– Vi i gruppen tar hand om olika delar inför lanseringen av produkten. Det gäller marknadsföring, lagar och regler och så givetvis att den blir aptitlig och smakar gott. Jag som läser måltidskunskap inser ju att inte minst det sensoriska är viktigt. Det gäller att få till smak, lukt och textur så att människor vill äta den.
Till vardags lever Cecilia Hermansson med sin pojkvän på en gård vid sjön Lången norr om Örebro. Hon känner att äta mer insektsbaserade maträtter ligger i tiden.
– Går det bra för oss i tävlingen kan det bli början på något riktigt stort. Jag tror på det här, framtidens mat är insekter, säger Cecilia Hermansson.