Martin Holmquist konstaterar att böcker och media är den primära verksamheten, men att besökarna i snitt lånar ungefär 0,5 böcker. Inräknat att barnfamiljer kanske lånar fem–tio åt gången och vuxna ofta mer än en var så innebär det att väldigt många utnyttjar biblioteket för annat.
– Det är många personer som är daglediga av olika anledningar och som lever i utanförskap. Nyanlända, eller personer som har svenska som andraspråk kommer hit för att lära sig svenska eller få viktig samhällsinformation, säger Martin Holmquist.
Många som behöver hjälp att finna information om myndigheter och regler tar hjälp av bibliotekarier och därtill kommer många för att bara få prata med någon.
– Personer som är långtidsarbetslösa nyttjar biblioteken väldigt mycket, personer med olika former av psykisk ohälsa är där mycket och personer som är ensamma har en rutin att gå dit för att få nån sorts social kontakt. Många äldre som bor själv och kanske kommer från en småstad kommer för att läsa sin lokaltidning.
Därtill kommer studenter, egenföretagare och personer i kreativa sysselsättningar som inte har eget kontor.
– Biblioteken är en unik plats, det finns ju ingen annan plats i vårt samhälle i dag där alla är välkomna, det är gratis och det finns inget krav på motprestation utan du kan bara vara där. Det finns inget konsumtionskrav, säger Martin Holmquist.
Bara entrén är öppen
Nu är allt utom en yta i entrén stängt för offentligheten. När det ännu höll öppet i större utsträckning togs många stolar och bord bort för att försöka påverka besökarna att göra snabba besök.
– Det har varit färre långa besök än vanligt. Men folk har suttit på golvet och i Trappscenen och pluggat, på varje ledig yta. Det märks att det finns ett behov av en plats, säger Martin Holmquist.
Han och hans kollegor har under hösten hamnat i en lite svår situation. De har uppmanat till att göra korta besök, men inte minst studenter vill gärna stanna länge. Restriktionerna förespråkade att besökarna upprätthöll avstånd, men personalen kan inte sära på människor som kommer tillsammans och därtill är biblioteket en offentlig plats.
Anpassat till situationen
Allt som erbjuds är nu anpassat efter situationen. Utställningshallens utställningar har nu flyttat till fönstren ut mot gatan. Och under förra året skickades ungefär 1 000 specialkomponerade bokkassar ut till 70+are, det arbetet fortsätter under våren. Att stadsbiblioteket under en tid var helt stängt orsakade problem, vilket märktes när det åter slog upp dörrarna den 4 januari.
– Det stod folk och hängde på låset. Det märks att det är väldigt viktigt för många att biblioteket finns, det har synliggjorts i och med den här krisen att biblioteken är en samhällsviktig verksamhet. Och kanske ännu mer i kristider. Framförallt för människor som inte har datorer hemma, säger Martin Holmquist.
50 digitala programpunkter
Ett vanligt år hålls ungefär 1 000 programaktiviteter på stadsbiblioteket. Utöver författarsamtal och barnprogram utgörs en majoritet av olika typer av handledning såsom läxhjälp, språkcaféer, datorhandledning och kurser som hålls i samarbete med myndigheter. Första månaden efter att pandemin nådde landet rådde det liksom på många andra håll stillestånd. Sedan ställde verksamheten om och under året hölls ungefär 50 digitala programpunkter. Augustprisvinnande Lydia Sandgren gjorde sitt första digitala framträdande i stadsbibliotekets kanaler, såväl som det första publika i oktober – när det ännu tilläts upp till 50 närvarande. Andra populära var den livestreamade Poesimässan i december, författaren Tone Schunnesson och Angereds författarskolas lunchläsning.
– Vi fortsätter att planera digitala program nu. Om det förhoppningsvis kan få komma publik i senvår så ser vi det som en bonus, säger Martin Holmquist.