BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Problemet med stök på bibliotek och bibliotekarier som känner sig otrygga på jobbet är något det har rapporterats om på flera orter i landet, och som också visade sig i en enkät bland bibliotekarier. I Skåne är det Staffanstorp och Ängelholm som just nu har mest bekymmer.
– Stökiga ungdomar är inget specifikt biblioteksproblem, utan ett problem i själva Staffanstorp, säger Johan Rasmusson.
Oroligheter kring ungdomar i centrala Staffanstorp började förra året och kulminerade under hösten och vintern. De har bland annat kommit in på biblioteket, där de har stört, saboterat böcker och uppträtt hotfullt.
– Vetskapen om att de har gjort sig skyldiga till hot och våld på andra ställen, gör att man som personal känt sig väldigt otrygg, säger Johan Rasmusson.
Ökad bemanning
De åtgärder som har vidtagits är ökad bemanning kvällstid och att biblioteket nu också skyddas av vakter.
I Ängelholm är situationen likartad.
– För vår del har det handlat mycket om att det har kommit in ungdomar i stora grupper. Det har varit 40, 50 som har kommit in samtidigt. De har inte förstört men har varit högljudda och uppfattats som ett störningsmoment, säger Jonas Bolding, bibliotekschef i Ängelholm, som under en period fick dra ner på öppethållandet.
Kring nyår eskalerade problemen på torget utanför Ängelholms bibliotek, med många ungdomar som var ute och kastade smällare. Sedan en smällare hade kastats in i bibliotekets entré togs beslutet om att anlita vakter och att tillfälligt dra ner på öppettiderna.
Öka vuxennärvaron
På båda de utsatta orterna arbetar man nu med att öka vuxennärvaron på de platser där mycket ungdomar är ute och rör sig.
– Vi samverkar med bland annat nattvandrarna, säger Jonas Bolding.
Situationen har varit bekymmersam, men han är samtidigt mån om att inte blåsa upp det som har hänt.
– Vi har också många ungdomar som sköter sig. Ungdomar uppfattas också väldigt olika när de ensamma mot när man möter de i stora grupper. Det är viktigt att inte förstärka några myter om dem som potentiellt farliga, säger Jonas Bolding.