Som ETC Göteborg skrev om i april så har Skolinspektionen under andra halvan av 2015 och våren 2016 granskat Göteborgs skolor. Då hade varannan granskad skola tydliga problem med bristande trygghet och kränkningar. Fjorton vitesförelägganden lades ut rörande i synnerhet två punkter. Ena delen handlar om trygghet och studiero, både i och utanför klassrummet. Den andra om särskilt stöd och anpassning. När Skolinspektionen nu har följt upp verksamheten på de skolenheterna finns det både positiva och negativa resultat.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det finns fyra beslut kvar att fatta efter de 14 vitesföreläggandena i Göteborg. Tre skolenheter är släppta, en skola nerlagd där skolenheten har ombildats och i sex fall har vi fått lägga nya viten, säger Peter Ekborg, chef för inspektionsavdelningen i Göteborg och biträdande generaldirektör.
Han medger att det ser mycket ut, men menar samtidigt att det finns två sidor av myntet.
– Jo, det ser mycket ut, men samtidigt så släppte vi tre skolor helt där vi var helt nöjda med uppföljningen. Bland annat Bergsjöskolan som ligger i ett, hur ska jag uttrycka det, "tungt" område i Göteborg med social utsatthet. Så det visar att kapaciteten finns hos kommunen att göra förändringar. Men vi känner nog ändå att vi behöver öka trycket här, för att få till det även på de andra skolenheterna.
Vitessumma 4 200 000 kronor
Det som sker nu är att Skolinspektionen kommer att vända sig till förvaltningsrätten och begära utdömande av de redan lagda vitena. Det kan handla om hela eller delar av summorna. I de fall där bristerna inte är åtgärdade så läggs även nya viten. Där uppgår summan till 4 200 000 kronor.
– Vi lägger ju inte det här för att det ska strömma in pengar till statskassan eller som någon typ av straff. Utan tanken är påtryckningsmedel. I grunden är det även ett demokratiskt och politiskt beslut så dessutom måste vi lägga viten, då lagstiftningen ser ut så, säger Peter Ekborg.
Bland de sex skolenheter där det kvarstår problem, så ser det lite olika ut. På några skolor har man kommit en bit på vägen, men inte i mål. På andra har det inte skett så mycket alls enligt Skolinspektionens rapporter.
– Det är framför allt Sannaskolans och Sjumilaskolans bägge skolenheter. I Sjumilaskolan återstår samtliga brister, vilket innebär att vi troligen kommer att begära utdömande av hela vitesbeloppet, samt lägger ett nytt högre för att få till en förändring, säger Peter Ekborg.
Läs vidare på nästa sida:"Borde tänka lite mer långsiktigt"
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Peter Johansson är sektorschef för utbildning i Västra Hisingens stadsdel. Han menar att man på Sjumilaskolan jobbar för fullt med att åtgärda problemen, men att tiden har varit för knapp och att resultat kommer att synas först under hösten.
– Det är självklart tråkigt att det blev utdömande. Men samtidigt så kom det första beslutet från Skolinspektionen i januari, och sedan dess har vi jobbat med att få fram handlingsplaner och åtgärder för att komma till rätta med de brister som finns. I slutet på april svarade vi Skolinspektionen vilka åtgärder som skulle vidtas. En knapp månad efter svaret så gjorde de ett nytt besök. Och vi tycker att det är väldigt kort med tid vi har fått på oss. Man borde tänka lite mer långsiktigt. Sedan delar vi inte Skolinspektionens bedömning om att inget har åtgärdats. Arbete har påbörjats, men det har inte fått full effekt än.
Peter Johansson menar att vissa åtgärder helt enkelt tar tid, men att resultat är att vänta redan i läsårets första termin.
– Under hösten så kommer vi absolut att se resultat av vår handlingsplan. Vi ska svara Skolinspektionen igen i november, och sedan kommer de väl på återbesök igen i slutet av året.
Enligt Skolinspektionen och Peter Ekborg är de planer som är gjorda inte tillräckliga, vilket gäller för både Sjumilaskolan och Sannaskolan.
– Det finns planer på en del arbeten, men vi ser ingenting som i dagsläget kommer eleverna till del i tillräcklig omfattning. Vi vill ju gärna se att det påverkar elevernas vardag.
Peter Johansson är inte bara kritisk till Skolinspektionens bedömning, utan till hela det nya systemet med vitesföreläggande och böter.
– Jag kan väl säga att jag inte riktigt tror på principen med viten. Det är ju inte så att vi inte är medvetna om de brister som finns, och ser hellre att man erbjuder stöd, säger han.
Peter Ekborg och Skolinspektionen menar dock att det ena inte utesluter det andra.
– Både och behövs naturligtvis. Stöd finns ju, men det är i huvudsak Skolverkets uppgift att ge. Sedan ger vi så mycket råd vi kan, framför allt genom att vara väldigt tydliga i våra beslut och konkretisera med tydliga exempel.
Andra förutsättningar
I förra veckan skrev ETC Göteborg om lärarbristen, och hur den slår hårdast mot redan utsatta skolor. Den bilden känns igen av Peter Johansson som menar att Sjumilaskolan har helt andra förutsättningar jämfört med många andra skolor.
– Det går inte att blunda för det faktumet att Sjumilaskolan ligger i ett socialt utsatt område. Vi har haft hög omsättning av lärare i många år och det har varit svårt att rekrytera både lärare, rektorer och specialpedagoger.