Under tisdagens kommunfullmäktige som hölls på Fellingsbro Folkhögskola mötte kommunalråd Anders Ceder (S) stark kritik från både opposition och övriga partier.
– Visa lite råg i ryggen nu så går vi till beslut idag, uppmanade Ceder.
Med rösterna 22 mot 20 beslutade dock fullmäktige att skjuta upp beslutet tills februari nästa år. Praktiskt sett har det uppskjutna beslutet ingen större inverkan på projektets planerade start då även Nora förväntas fatta beslut i början av nästa år.
– Men det är en tråkig markering att vi inte bara kan ta beslutet nu. Man måste ha en viss tillit till att det är normala bolagsordningar som kommer att gälla, säger Ceder.
Agneta Nilsdotter (MP) är dock av annan åsikt och menar att det kan vara riskabelt att lita blint på någonting utan att ha ett grundligt underlag. I nuläget finns ingen skriftlig laglighetsprövning eller uttalande från en jurist.
– Man ska inte bara lita blint på tillit, det är uppenbart att det handlar om prestige för Anders Ceder, säger Nilsdotter.
Agneta Nilsdotter anser att man borde lägga fram ett skriftligt uttalande från en jurist som ett beslutsunderlag med tanke på att frågan ännu inte har prövats i någon juridisk instans.
– Vi är Lindesbergs kommuns högsta beslutande organ, vi är folkvalda politiker och vi kan inte bara lita blint på något för att någon säger att det är så. Jag tycker att kommunfullmäktige ska ha ett rejält underlag innan vi fattar något beslut, i nuläget finns inte det, säger Nilsdotter.
Förutom den juridiska aspekten så kritiseras även avtalets sekretessbestämmelser. Där framgår att all finansiell information och annan information är belagda med sekretess under tre års tid. Vilka företag som blir beviljade lån och vilka summor dessa lån avser kommer att hållas hemligt. Med detta ser Agneta Nilsdotter demokratiska brister.
– Det är dåligt ur en demokratisk aspekt. När det handlar om kommunala medel ska det inte vara hemligt vilka som lånar, säger Nilsdotter.
Hon efterlyser dessutom att man i avtalet skriver in att man främst ska låna ut pengar till företag som står för en hållbar tillväxt.
– Det är tjänsteföretag som är framtiden, inte gruvindustri eller liknande branscher. Man ska inte ta upp mer ändliga resurser, vi bör satsa på mer kultur och omvårdnad, säger Nilsdotter.
Oavsett om kommunens delägande i Tillväxtkassan i Bergslagen AB är laglig eller ej hävdar Anders Ceder att han är beredd att fortsätta enligt planerna. Om det bryter mot lagen eller ej får således avgöras via så kallad trial and error.
– Vi kan inte ta reda på om det är lagligt eller ej innan vi har prövat. Om det visar sig vara olagligt kommer jag att ta saken vidare, säger Ceder.
Agneta Nilsdotter vill dock se en laglighetsprövning innan kommunfullmäktige fattar ett beslut i februari nästa år.
– Det är en bakvänd väg att gå. Men idén är i grunden bra. Jag förstår problemet för småföretagare och tycker att samhället också måste hjälpa till, säger Nilsdotter.