Så skriver socialminister Lena Hallengrens (S) presssekreterare när Dagens ETC ber att få ställa frågor om smittskyddspengen för riskgrupper. Nu säger källor till Dagens Nyheter att framsteg har gjorts i samtalen och att det diskuteras huruvida man kan använda sig av den förebyggande sjukpenningen.
Även på Karin Rågsjö (V), som sitter i både socialutskottet och socialförsäkringsutskottet, låter det som att en lösning kommer närmare.
– Nu har vi fått en väg att gå och då tror jag att det kan gå fort. Jag är helt övertygad om att det här kommer på plats och att det kommer rassla till snabbare än man trodde från början.
”Ganska hoppfull”
Rågsjö förstår att många upplever att arbetet går långsamt, men påpekar dels att det är väldigt komplicerat att bygga ett nytt system och att det är faktiskt är mycket nu som händer under en kort period.
– Samtidigt rullar den här sjukdomen vidare och folk måste kunna försörja sig under den här perioden. Regeringen har tagit fram en mängd förslag, miljarder har rullat ut till stora företag, då borde man också kunna hjälpa de här individerna.
Tror du att någonting är på plats till sommaren?
– Jag är ganska hoppfull. Jag tror inte att det tar så många veckor till.
Rekordmånga samtal
Carina och Lina Andersson är långt ifrån ensamma om att behöva fatta svåra beslut för att besked om smittskyddspeng dröjer.
– Vi har aldrig fått så här många samtal från medlemmar i arbetsför ålder, säger Inger Ros, förbundsordförande för patientföreningen HjärtLung.
Ett ytterligare orosmoment för medlemmarna i HjärtLung är en viss otydlighet kring vilka som räknas in i riskgrupperna enligt Socialstyrelsen. Enligt deras dokument om identifiering av riskgrupper ska det krävas samtidig förekomst av mer än en diagnos av exempelvis lungsjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes med komplikationer för att en person ska ingå i riskgrupp.
– Vi har sagt att vi tycker att man måste kasta nätet brett, det går inte att definiera så lätt. Många har kanske bara en riskdiagnos, men är ändå utsatta, säger Inger Ros.