Ungefär en halv miljon pensionärer får ett tillskott på en tusenlapp i månaden. Totalt får en miljon pensionärer ett tillskott på i genomsnitt 750 kronor. Det är innebörden av det förslag som Vänsterpartiet fick med regeringen på mot löfte att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Nu ger regeringen beskedet att förslaget blir en del av vårbudgeten. Nästa år – då tillägget skulle betalas ut hela året – handlar det om en kostnad för staten på drygt nio miljarder kronor.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) argumenterade med hetta på onsdagens pressträff för att tillskottet är angeläget:
– Människor som slitit ett helt liv har ont i magen när det orangea kuvertet landar i brevlådan. De tvingas välja bort julklappar till barnbarnen för att samhällskontraktet i Sverige inte levererar tillräckligt, sa han.
Socialförsäkringsministern beskriver förslaget som en jämställdhetsreform. Många av de som har låg pension har både haft låga löner och tagit stort ansvar för hem och barn, påpekar han.
– Låt oss vara ärliga, det här handlar om kvinnor, säger Ardalan Shekarabi.
Den som invandrat till Sverige kan inte se fram emot samma tillskott.
– Man ska ha bott i Sverige i 40 år för att få fullt tillägg. De tidigare undantagen som funnits för vissa grupper kommer att tas bort, ett förslag som regeringen kommer att lägga fram inom snar framtid, sa Ardalan Shekarabi.
Kan falla i riksdagen
Men att förslaget blir verklighet är inte säkert – från borgerligt håll har det mött hård kritik. I förra veckan hotade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att partiet skulle lämna pensionsgruppen eftersom de menar att regeringen rundar gruppen med det här förslaget. KD liksom övriga borgerliga partier anser att garantitillägget kan göra att de som arbetat ett helt liv får för lite pengar i relation till de som inte arbetat.
Sverigedemokraterna har öppnat för att stödja förslaget, men att de vill förhandla med regeringen om utformningen. Ardalan Shekarabi gjorde sitt bästa på pressträffen för att sätta press på övriga partier att stödja förslaget.
– Nu vilar ett tungt ansvar på alla de partier som sagt sig stå upp för högre pensioner, sa han.
När höstens budget behandlades la M, KD och SD först egna budgetförslag och förhandlade sedan ihop sig om vissa ändringar av regeringens budget – som de fick igenom i riksdagen.