Migrationsminister Johan Forssell (M) tar emot utredningen om stärkt återvändandeverksamhets slutbetänkande, där bland annat förslaget om utökat informationsutbyte ingår. Bredvid syns den särskilda utredaren Anita Linder.
Dagens ETC
Personal i vården, skolan och socialtjänsten ska inte behöva informera om de misstänker att någon de träffar befinner sig i landet olagligt. Det föreslår den utredning som lämnas till regeringen om den så kallade informationsplikten.
”En vinst för L och Sverige”, skriver Liberalernas partiledare Johan Pehrson på X.
Ulrika Lindahl
Text
Informationsplikten, som är en del av Tidöavtalet, har debatterats kraftigt. Skol- och vårdpersonal har kallat det för en angiverilag och protesterat mot att behöva informera polis och Migrationsverket om de misstänker att någon elev eller patient vistas i landet utan tillstånd. Flera kommuner har redan på förhand tagit beslut om att deras personal inte ska behöva omfattas av informationsplikten. Nu när utredningen lämnas till regeringen är förslaget att skola, vård, bibliotek och socialtjänst ska undantas från anmälningssplikten.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela vintern
Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Ulrika Lindahl
Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.