Förra vintern publicerade Dagens ETC en artikelserie om de 26 personer som de senaste fem åren dött i polisens arresten efter att ha blivit omhändertagna för berusning. Då berättade vi om 25-åriga Emil som avled på golvet i en polisarrest i Avesta och som enligt överläkaren István Szabó sannolikt hade överlevt om han hade förts till sjukhus i stället.
Vi skrev också om 55-åriga Peter från Östersund som dog inlåst hos polisen trots att det fanns lediga platser på stadens tillnyktringsenhet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– I polisens ögon var han bara en jävla missbrukare. Men han var också min pappa. Visst var han stökig ibland och hade varit i fyllecell ganska ofta. Men de kan inte bara på slentrian låsa in honom, sa hans son Sebastian till Dagens ETC för ett år sedan.
Inga aktiva åtgärder
Sedan vår granskning har ytterligare minst fem omhändertagna personer dött hos polisen eller i direkt anslutning till vistelsen i arresten. I juni dog en 34-årig man i Gävle efter att ha blivit omhändertagen för berusning och fått svårt att andas. Fem månader senare dog en 25-årig man på sjukhus efter att ha förvarats i polisarresten i Solna, och för bara några veckor sedan påträffades en livlös man i arresten i Karlstad.
Den senaste tiden har justitieombudsmannen flera gånger påtalat att man borde se över lagstiftningen, så att fler berusade personer förs till sjukhus eller tillnyktringsenhet i stället för att låsas in hos polisen. Justitiedepartementet – som ansvarar över rättsväsendet – har tagit del av JO:s kritik men än så länge har ingenting hänt.
– Vi har inte vidtagit några aktiva åtgärder än. Mellan 2014 och 2016 pågick ett projekt där regeringen delade ut 35 miljoner om året för att stimulera lokalt samarbete mellan kommuner, landsting och polis med målet att färre personer ska föras till arresten. Det projektet utvärderas just nu och ska redovisas den 31 mars, så vi avvaktar resultatet från den, säger Karin Erlingsson på justitiedepartementet.
Om utvärderingen rekommenderar att göra lagändringar kommer de eventuellt att gå vidare med de förslagen, men Karin Erlingsson är osäker om en ändrad lagstiftning skulle göra skillnad.
– Man kan ändra lagtexten, och det har funnits flera förslag tidigare om att man ska tydliggöra att omhändertagna personer ska föras till vården. Men det går inte att förändra någonting bara genom att omformulera lagen, utan det måste finnas praktiska förutsättningar också, säger hon.