Beroendemottagningen vid Gullmarsplan är en så kallad samverkansmottagning. Hit kommer både personer med lättare missbruk och folk med grövre beroendeproblematik och samsjuklighet (personer med grov beroendeproblematik i kombination med psykisk ohälsa och hemlöshet). Mottagningen har drivits gemensamt av stadsdelsförvaltningarna Farsta, Skarpnäck och Enskede-Årsta-Vantör, Capio Maria (för landstingets räkning) och psykiatrivården sedan 2006.
Samarbetet är för Stockholms del unikt och har inneburit att klienter har haft tillgång till läkare, samtalsterapeuter, beroendeterapeuter och socialtjänst under samma tak.
Förstår inte kritiken
Den 27 november fick personalen beskedet att de tre stadsdelsförvaltningarna inte tänkte förlänga avtalet som skulle löpa ut den 1 januari 2014. Den 31 mars skulle mottagningen läggas ned. Stadsdelsförvaltningarna ansåg inte att tillräckligt många samsjukliga personer nåddes av verksamheten. Dessutom nämndes en sviktande budget för missbruksvården.
Planen var att återkalla de totalt fem anställda till sina respektive stadsdelar och socialtjänstens öppenvård.
– De säger att vi inte fångar upp de riktigt tunga klienterna. De måste definiera tydligare vad de menar med det, för vi förstår inte. En väldigt hög andel av våra klienter lider nämligen av samsjuklighet, säger Yvonne Engdahl, behandlare på mottagningen.
Lars-Gunnar Winsa, chef för individ- och familjeomsorg i Skarpnäck, förnekar att mottagningen ska läggas ned när ETC Stockholm når honom den 13 februari.
”Kommer komma hit senare”
I ett mejl, som personalen får från stadsdelsförvaltningen dagen därpå, berättar man i stället att en arbetsgrupp ska tillsättas, med uppdraget att kartlägga hur klientsammansättningen ser ut.
Anledningen till att be-slutet har skjutits upp är att politikerna i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har gått emot tjänstemännen i förvaltningen.
– Jag fick kännedom om avdelningschefernas nedläggningsplan genom en brukare som ringde och var orolig. Politikerna är eniga om att mottagningen behövs och måste finnas kvar, säger Rosa Lundmark (V), vice ordförande i Enskede-Årsta-Vantör.
Men Yvonne Engdahl är inte nöjd med utvecklingen.
– Det är otroligt påfrestande både för oss anställda och för vårdtagarna med dessa olika bud och tidsplaner. Vi har inte fått veta någonting om hur lång tid kartläggningen ska ta, och vi har inte fått några garantier för vad som händer sedan.
Fram tills beslut fattas fortsätter beroendemottagningen att vara öppen för klienter med biståndsbeslut från socialtjänsten. De klienter som tampas med ett missbruksproblem, men ännu klarar att upprätthålla en något så när normal vardag, med bostad, familj och arbete, blir utan stöd.
– De klienterna är också en viktig grupp. De får stöd hos oss för att de inte ska ramla in i ett beroende. Får de inte hjälp i detta skede kommer de att komma till oss längre fram, men då i mycket sämre skick, säger Yvonne Engdahl.
Jörgen Lund