– Det är ständiga försök att förhala och motverka valfrihet för de med funktionsnedsättning. Vi hoppas att Socialdemokraterna snart ska inse att vi jobbar med valfrihet nu och att de ska få det att bli så bra som möjligt, sa Jonas Ransgård, moderat oppostionsråd i ETC Göteborg tidigare i år.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men Daniel Bernmar slår ifrån sig kritiken.
– Vår målsättning är såhär: Vi vill inte ha LOV och vi kommer fortsätta att driva vår linje. Men ska LOV införas ska det ske på ett sätt som är ansvarstagande och där vi säkerställer kvalité och personalens arbetsmiljö. Det kommer vi fortsätta driva.
"Fortsätter driva vår politik"
Den senaste tiden har en debatt om LOV blåst upp på GP:s insändarsida. Där skriver äldrekommunalrådet Daniel Bernmar (V) att privatiseringar inte löser arbetsmiljöproblemen i äldrevården och att han vill fortsätta arbeta med mer medarbetarinflytande istället för att införa LOV.
Innebär detta att LOV inte kommer att införas under mandatperioden?
– Det betyder att vi rödgröna kommer fortsätta driva vår politik. Sen har ju fullmäktige röstat igenom LOV. Jag kan inte svara på när den kommer införas, men vi kommer driva vår politik i nämnderna. Fullmäktiges ord gäller. Men vi har ingen anledning att driva någon annan politik än vår egen, säger Daniel Bernmar.
Han menar vidare att LOV inte kommer att bidra till en bättre äldreomsorg.
– Det blir inte bättre kvalité, inte bättre arbetsmiljö, inte högre löner. Det blir tvärtom istället. Där det påverkar, påverkar det negativt.
I Stockholm har LOV varit infört sedan många år. Redan 2012 riktades kritik mot en överetablering av aktörer på deras marknad från Marta Szebehely, som skrev den uppmärksammade SNS-rapporten ”Konkurrensens konsekvenser”. Daniel Bernmar pekar också han mot Stockholm som ett varnande exempel på konsekvenserna av införandet av LOV.
– Stockholm, eller något annat "gott" exempel, lyfts aldrig fram av de borgerliga politikerna. Det är för att de vet, precis som jag, att det inte blir bättre med LOV.
Daniel Bernmar skräder inte orden i sin kritik mot högerns ambitioner att införa LOV.
– Det handlar inte om att förbättra. Det handlar om att serva Almega och de stora välfärdskapitalisterna med mer marknad.
Hoppas att LOV blir en valfråga
Istället för att införa LOV vill Daniel Bernmar fortsätta det arbete som hittills bedrivits från den rödgröna majoriteten. Målet är att förnya en organisation som varit förstelnad. Projektet kallas för Attraktiv hemtjänst.
– När man pratar med personalen eller de som forskare på detta framkommer det att det som fattas är kontrollen längst ut i kedjan. Att man inte har kontroll över sin arbetsplats. Nu inför vi verktygen för att få igenom den här förändringen. Inför vi LOV påverkas detta negativt.
Daniel Bernmar menar att LOV betyder ökad standardisering av processerna, medan Attraktiv hemtjänst individanpassar produktionen.
– För att kunna privatisera måste man standardisera produktionen av välfärd.
Nu hoppas Daniel Bernmar att frågan om LOV:s vara eller inte vara i Göteborgs äldrevård ska bli en valfråga nästa höst.
– Jag tror inte Göteborgarna vill se sina gemensamma skattepengar glida iväg till riskkapitalbolag eller ha den ökade standardiseringen. Jag tror det vill ha en mer individanpassad vård. För mig är det självklart att detta blir en valfråga.