I dag har personalen på 96 mottagningar inom Närhälsan blivit HBT-diplomerade. Det gäller till exempel alla mödravårdscentraler och ungdomsmottagningar i Göteborg, samt några väl valda sjukhusavdelningar. Listan över vårdcentraler som fått utbildning är dock kort. I Göteborgs kommun är det bara Askim och Biskopsgården.
– Behovet är tydligt av att vårdcentraler blir diplomerade. Framförallt för att vi ganska ofta får frågor om vart man kan remittera. Det kan vara någon som behöver samtalsterapi där man inte känner att man har rätt kompetens. Primärvården är dit man först kommer och då ska man få det man behöver på sin vårdcentral, säger Frida Särén som är utvecklingsledare.
”Ska tas emot professionellt”
Utbildningen består av två tillfällen som inleds med grundläggande fakta om HBT och historia. Även hälsofrågor tas upp, många HBT-personer drar sig för att söka hjälp av rädsla för bemötandet och är till exempel överrepresenterade när det gäller självmordstankar och självmordsförsök. Framförallt handlar utbildningen om bemötande och personalen får med sig en uppgift för att bli mer normmedveten på arbetsplatsen. Generellt är kunskaperna bland vårdpersonalen högre om homo- och bisexualitet än om transsexualitet och därför läggs ganska mycket energi vid det.
– Du ska få ett gott bemötande. Du kanske inte söker för något som har att göra med din transidentitet, men det ska tas emot på ett professionellt sätt och inte vara alarmerande för den behandlande, säger Frida Särén som har utbildningstillfällen bokade under hela det kommande året.
”Det ligger på oss”
Kunskapscentrum för sexuell hälsa har listat de diplomerade mottagningarna på sin hemsida och enligt Frida Särén finns det många som väljer mottagning efter diplomering. RFSL har något som de kallar HBT-certifiering, men Närhälsan har alltså valt att göra en egen utbildning.
– Vi kan inte som vårdgivare och landsting lämna ansvaret för de här frågorna till en frivilligorganisation. Det ligger på oss att ha ett bra bemötande. Vi har också ett vårdfokus på våra diplomeringar, certifiering kan du få oavsett typ av verksamhet.
Konceptet från Göteborg har spritts till åtta andra landsting i landet som nu kan diplomera sin personal själva.
– Vi har också en del privata mottagningar som är diplomerade runt om i regionen, säger Frida Särén som ser diplomeringen som en konkurrensfördel när patienter väljer vård.
Hanna Strömbom