Anna Lindh-priset instiftades till minne av Sveriges före detta utrikesminister, som mördades i september 2003. Syftet är att uppmuntra och stödja personer som arbetar för en mer human och rättvis tillvaro genom att hjälpa andra.
Mina Dennert får priset för att hon ”genom sitt arbete i Facebookgruppen #jagärhär inspirerat till att fler börjat ta plats i kommentarsfälten och börjat säga emot i de trådar som vi annars undviker”, enligt juryns motivering.
Mina Dennert tycker att motiveringen träffar helt rätt. Just att ta plats och ändra tonen i framför allt de etablerade mediernas kommentarsfält ser hon som gruppens främsta bedrift.
– Det vi försöker göra, och som vi tyvärr ser alltför lite av i dag, är att undvika att bli provocerade och i stället föregå med gott exempel och försöka få till ett samtal. Att försöka hitta beröringspunkter och förstå varandra, säger Mina Dennert.
Mer än 74 000 har anslutit
Från början var det bara Mina Dennert själv som på egen hand gick in och bemötte hat, hot, kränkningar och falska nyheter i kommentarsfälten, men sakta men säkert anslöt sig fler och fler. I dag har gruppen över 74 000 medlemmar, som jobbar för att ändra tonen i diskussioner på nätet. Med den styrkan i ryggen går det att göra skillnad.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– När ett kommentarsfält spårar ur kan vi ganska lätt få det att vända. Människor gör som andra gör – är det mycket hat så försöker de överträffa varandra och skriva ännu värre grejer, men om man vänder det i tid så börjar folk skriva mer nyanserat och det blir en trevligare ton, säger Mina Dennert.
Kommer långt med motfrågor
Att ändra tonen i de etablerade nyhetsmediernas kommentarsfält är en sak, säger hon, men att ge sig in i de många Facebookgrupper som aktivt sprider falska nyheter – inte sällan med rasistisk agenda – är en annan. Men helt omöjligt är det inte, enligt Mina Dennert.
– Jag tror att man haft en bild av de här näthatarna som helt galna, och det stämmer kanske om de verkligen är extremister. Men det blir ofta ganska bra diskussioner även i de här grupperna, de flesta där är bara vanliga människor som fastnat i sin filterbubbla och ser samma påhittade nyheter hela dagarna säger hon.
Däremot tror hon inte att det helt går att vinna över näthatet. Trollfabrikerna med sina starka intressen i ryggen är här för att stanna, det gäller bara att informera om att de finns och att uppmana människor att vara kritiska till det de läser. Och att fortsätta göra motstånd.
– Jag tror i regel på att inte tänka för mycket utan bara säga ifrån när man ser hatet. Och man kan komma långt med bara några enkla motfrågor: ”jaha, hur tänker du nu?”, ”varför tror du det?” eller ”var har du läst det?”, säger Mina Dennert.
Årets Anna Lindh-pris delas ut i Stockholm den 11 september, i samband med ett seminarium om hur nätet utvecklar och utmanar arbetet med mänskliga rättigheter.