Från Vänsterpartiet, som tryckt på i förhandlingarna med regeringen för ökat beskattning på både kapital och förmögenhet, togs uttalandet emot som politiskt spelande.
– Jag tror att det är politisk taktik. Att man försöker täcka vänsterkanten genom att låtsas vara lite progressiva och inte säga så mycket för att behålla högerkanten. Men vi är beredda att sätta oss nu och förhandla på allvar, sa ekonomiskpolitiske talespersonen Ulla Andersson i en intervju i Svenska Dagbladet.
Jobbar på förslag
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte kommentera Löfvens uttalande, men via sin pressekreterare bekräftar hon att det pågår ett arbete inom partiet för att ta fram förslag för att ”låta de som har allra högst inkomst bidra mer”.
Ungdomsförbundet SSU är mycket nöjda med statsministerns uttalanden.
– Det är bra att Löfven öppnat upp för att beskatta kapitalinkomster, det har vi i SSU drivit länge. Klyftorna måste minska och då krävs det att de rikaste bidrar mer till välfärden, säger Philip Botström, förbundsordförande SSU.
Han hänvisar till siffror från SCB som bekräftar bilden av att klyftorna ökat och menar att den utvecklingen inte kan accepteras av en S-ledd regering.
– Vanligt folk ska vara vinnarna av S politik, inte den rikaste eliten. Därför är det bra att Löfven nu visar att han tar det på allvar, säger Philip Botström
”Är vår skyldighet”
Runtom i S-distrikten finns ett visst stöd för att öka beskattningen på de allra rikaste, och även för att se över kapitalbeskattningen. Mattias Jonsson sitter i riksdagen för S och är styrelseledamot i Göteborgsdistriktet. Han ser det som partiets skyldighet att hitta förslag som minskar klyftorna.
– Att se över någon typ av lösning, det tycker jag är rätt. Det ska alltid vägas mot vilka negativa konsekvenser, det får man göra en analys av. Men det här är både en möjlighet att ta in skatteintäkter för ett ökat reformutrymme, men också att vi får ett mer jämlikt samhälle med hjälp av de som har stora förmögenheter, säger han.
Även i Stockholm ställer sig distriktet positivt till förslag om ökad beskattning på förmögenhet och kapital.
– Vi tycker det är bra att frågan nu väcks av statsministern, vi har från vårt håll länge drivit det. Det finns en utbredd oro över de ökande inkomstskillnaderna och vad det gör med sammanhållningen i vårt samhälle, säger Johan Sjölander som är kommunsekreterare för S i Stockholm.