Det lönar sig att driva privata behandlingshem. Kreditupplysningsföretaget UC har granskat vinsterna hos nästan 12 000 vårdföretag. Högst i kurs står behandlingshemmen, som tar upp fyra platser på topp tio-listan. Av dem är Wallenberg-ägda Nåjden lönsammast av alla. Behandlingshemmet Nåjden ägs av vårdkoncernen Aleris, som i sin tur ägs av Investor. Hemmet är till för barn och ungdomar med så stora sociala och psykiska problem att vanlig vård inte räcker till. Förra året gick verksamheten med 717 000 kronor i vinst per anställd, ett mått som används för att mindre företag ska kunna jämföras med de större. Vinsterna är i nivå med Sveriges mest lukrativa industribolag.
– Det är sjukt hur det har blivit, tycker Ulla Andersson, ekonomisk talesperson för Vänsterpartiet.
Hon säger att vården har blivit allt mer kommersialiserad och nu drivs av andra intressen än de demokratiska. Den behovsstyrda välfärden är satt på undantag, enligt Andersson. Hon är kritisk till att vårdföretagen har högre avkastning än de flesta företag i andra branscher.
– Sedan är det ju riskfritt – skattebetalarna betalar, säger hon.
Vårdbranschen har fullkomligt exploderat de senaste åren. Mellan 2008 och 2012 ökade antalet vårdföretag med 61 procent, en ökning som Roland Sigbladh, marknadschef på UC, tror kommer att fortsätta.
– Det finns stora åldersgrupper som är födda på 40- och 50-talen som i takt med att de blir äldre kommer att behöva mer vård och därmed fler företag i vårdsektorn. Därför talar det mesta för att efterfrågan på branschens tjänster även fortsättningsvis kommer att vara hög, vilket leder till stora vinster för delar av branschen.
De delar av branschen som vinner mest är de stora företagen, och Sigbladh säger att det är mycket troligt att ägandet inom vården koncentreras till de kapitalstarka eftersom lönsamheten är så god.
Positiv mångfald
Stefan Stern är före detta S-politiker men numera kommunikationschef på Investor. Han understryker att 88 procent av sjukvården och 83 procent av omsorgen fortfarande drivs offentligt. Stern tycker dock att det är positivt att många av de större privata aktörerna i välfärdssektorn idag drivs av riskkapitalister, och menar att det på sikt kommer att gagna mångfalden när några av dessa företag står inför börsnotering.
– Företagens anställda behöver tillgång till sjukvård och barnomsorg. Eleverna i skolan är framtidens medarbetare i företagen, säger Stefan Stern.
Sjukvård och omsorg kan lära mycket av industrin och privat tjänstesektor, säger Stern men medger att det kan vara svårt att jämföra de olika verksamheterna.
En ökad otrygghet
Ulla Andersson (V) tror att vårdföretagens höga vinster till stor del beror på besparningar inom personaltäthet och utbildningsnivåer snarare än att de har lärt av den privata tjänstesektorn. Hon menar att vinstintresset inom vårdföretagen leder till ökad otrygghet.
– Nu är risken större att man som patient måste fundera på huruvida man litar på kvaliteten på den vård man erbjud eller inte , eller om det bara ska tjänas pengar på patienterna.