De kommande dagarna lämnas en ansökan om verkställighetshinder in till Migrationsverket. Där framför Marie Arenvang, brödernas familjehemsmamma Ingela Johansson samt en advokat och en jurist sina argument för att bröderna ska få stanna.
– Vi har samlat in dokument om pojkarnas integration i Linde. De har haft ett liv fullt av uppbrott och har äntligen hittat en trygghet. En utvisning skulle vara förödande, säger Marie Arenvang.
Förutom stöd från orten så tar man även hjälp av hjälporganisationen Amnesty och FN:s flyktingorgan UNHCR.
– UNHCR bedömer inte längre Ukraina som säkert att vistas i. Det är direkt oansvarigt att skicka någon till Ukraina i nuläget, säger Marie Aranvang.
Hon är kritisk till hur Migrationsverket har skött ärendet. Hon har fått bristfällig eller ingen information alls om nya datum för utvisningen eller hur denna skulle kunna gå till. Inte heller om vilka barnhem eller geografiska områden i Ukraina som skulle kunna vara aktuella har hon informerats.
Ideella jurister
Bröderna har ingen laglig rätt till juridisk hjälp då Migrationsverket hänvisar till ett gammalt utvisningsbeslut. Amélie Arvidsson som är folkrättsjurist samt advokaten Ingemar Sahlström har därför engagerat sig ideellt i fallet.
– Det finns nya omständigheter som måste beaktas ur ett barnrättsperspektiv. En utvisning skulle innebära att de hamnar i ett land där varken deras mamma eller pappa befinner sig, där de inte kan språket och där de är helt utelämnade till de ukrainska myndigheterna som i dagsläget står inför stora utmaningar, säger Amélie Arvidsson.
Det osäkra läget i Ukraina har fått både UNHCR och Amnesty att agera. Något som också kommer att framföras i verkställighetshindret.
– Enligt UNHCR så flyr människor idag från Ukraina. De vädjar alla medlemsstater inom EU som utnämnt Ukraina till ett säkert ursprungsland att ta bort Ukraina från listan. Adam och Majdi är barn och särskilt utsatta om de utvisas till ett konfliktdrabbat land där de inte har några familjemedlemmar kvar; deras psykosociala utveckling hotas och likaså deras säkerhet, säger Amélie Arvidsson.
Enkät: Anser du att Utlänningslagen generellt är rimlig och fungerar på ett önskvärt sätt? Om nej, varför inte? Ska barn få utvisas till länder som UD avråder svenska medborgare att resa till?
Mia Sydow Mölleby (V)
– Nej, generellt behöver utlänningslagen förstärkas med barn- och hbtq-perspektiv och skyddet för asylrätten.
– Det går inte att svara generellt på den frågan. Vi tycker att barnets bästa ska vara det som avgör och därför vill vi också att barnkonventionen görs till svensk lag.
Jonas Eriksson (MP)
– Nej, vi tycker inte att den tar tillräckliga hänsyn till ömmande omständigheter.
– Nej!
Eva-Lena Jansson (S)
– Vi vill förändra lagen när det gäller begreppet synnerligen ömmande omständigheter till särskilt ömmande omständigheter, och att nuvarande praxis i ärenden som rör barn ska mildras.
– Det är en fråga som det inte går att uttala sig generellt om, utan beror helt på omständigheterna.