– Arbetsbelastningen för alla barnmorskor är otroligt hög. De är trötta, frustrerade och ledsna. De förväntas arbeta dubbelpass varje dag. Det kan innebära att du börjar kvart i sju på morgonen och går hem 22 på kvällen. Sedan vet du inte om det kommer någon på natten och löser av dig så det är en otroligt tuff situation på förlossningen och BB nu, berättar hon.
Sofia Zetttermark bor i Göteborg och ska föda sitt andra barn i slutet på juli. Hon planerar att föda på ett annat sjukhus än Östra, bland annat på grund av att hon läst om den ansträngda situationen där.
– Det är intressant att det är så varje sommar – att det föds mycket barn och att man verkar stå handfallen inför att barnmorskor också behöver semester.
Föda i ”fel säsong”
När Sofia Zetttermark läste sjukhusets egen information om läget på BB inför sommaren blev hon riktigt irriterad. Där uttalar sig en barnmorska och sektionsledare om sommaren: ”Många tänker nog att det ska vara smidigt att få barn då, att man kan vara lediga längre tillsammans. Då blir det som mest att göra när det är som minst personal”.
– Vi hade två missfall innan det här barnet blev till. Att planera barn – det är inte så det fungerar för de allra flesta. Om man har tur så får man barn och ibland är det oplanerat. Att lägga över skulden för att man föder i fel säsong på kvinnorna själva är ju sjukt!
Hon fick hem en broschyr om ”trygg hemgång” som innebär att kvinnor med en normal förlossning och ett friskt barn ska få åka hem så tidigt som sex timmar efter de fött barn och sedan ha kontakt med BB via telefon.
– Det är bara i förtäckta ordalag att säga: gå hem så fort som möjligt så vi slipper dig. Det är konstigt att uppmuntra födande kvinnor att komma till sjukhus samtidigt som de helst inte vill ha oss här. Om man ska ha en förlossningsverksamhet och säger att alla ska föda på sjukhus så måste man också dimensionera den efter det, säger Sofia Zetttermark.
I de interna riktlinjer från BB-avdelningen som Dagens ETC tagit del av står det att ”risk för överbelastning är stor och det är mycket viktiga att endast de patienter med behov kvarstannar på BB samt att vi använder de möjligheter som finns till distansövervakning.” Vidare står det att tidig hemgång ”gäller för alla friska föderskor med normalt förlopp och friskt barn. Även förstföderskor inkluderas i detta. BB-vård inneliggande är inte en ’valmöjlighet’”.
Kritik mot tidig hemgång
Tidig hemgång eller ”trygg hemgång” som det kommit att kallas på Östra sjukhuset kritiserades när det började införas på sjukhus runt om i landet 2017.
– Alla sjukdomar kan man inte upptäcka så tidigt som efter sex timmar. Det handlar till exempel om hjärtfel och det kan vara allvarligt. Även medfödda infektioner som inte hunnit ge symptom kan man missa, sa Magnus Domellöf, professor och överläkare på barnkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, till SVT Nyheter då.
Då gällde det bara omföderskor. Nu skickas även förstföderskor hem. Carina Deréus tycker att det är problematiskt.
– När man får första barnet vet man inte alltid vad man behöver hjälp med och det är därför man ofta tycker det är skönt att kunna vara kvar på BB. Det händer ju mycket i kroppen under den första tiden efteråt med hormoner som ställs om.
Hon är osäker på om att de kvinnor som kommer till förlossningen fått tillräckligt med information om att även de som föder för första gången kan skickas hem tidigt.
– Att omföderskor får gå hem har varit känt sedan länge men att det nu även är gäller de som får sitt första barn är nytt. Kanske borde man vara inställd på det innan man kommer och föder barn – att om allt är bra så går ni hem efter några timmar. Även om kvinnan egentligen uppfyller kriterierna så känns det i ens barnmorskehjärta när man måste skicka hem någon som känner att den vill vara kvar.
Rekommenderar hemgång
I en artikel i Göteborgs-Posten säger Corinne Pedroletti, tillförordnad verksamhetschef för kvinnosjukvården:
– Vi rekommenderar varmt trygg tidig hemgång, det är vår första rekommendation om man uppfyller kriterierna. Men sen kan det vara så att även om man uppfyller kriterierna men av någon anledning som vi inte riktigt vet eller förstår har behov av inneliggande vård på BB-avdelningen – då kommer ju en plats erbjudas.
Samtidigt framstår det senare inte som ett alternativ enligt riktlinjerna till personalen. Så hur ligger det till? I ett mejl till Dagens ETC skriver Pia Pauli, biträdande verksamhetschef för obstetriken: ”Kvinnor med normal graviditet får information om trygg tidig hemgång genom Mödrahälsovården. De som uppfyller kriterierna (normal graviditet, normal förlossning, välmående mor och barn) går hem tidigast sex timmar efter förlossningen med uppföljning på vår BB mottagning och amningsmottagning. Vi är också tillgängliga per telefon dygnet runt alla dagar. De förstföderskor och omföderskor som är i behov av inneliggande vård på BB avdelning får det.”
Enligt Carina Deréus handlar det om att personalen tvingas göra svåra prioriteringar och välja mellan kvinnor.
– Finns det en BB-plats så får den födande ju stanna men har man ingen plats är det svårt och man måste göra ett val mellan två stycken. Eller så får man överbelägga och då blir det högre belastning på de som arbetar. Då slits man mellan alla familjer man har för att kunna ta hand om dem på ett så bra sätt som möjligt.