Så kunde det låta i de tidiga annonserna för Socialdemokraternas lotter. Ett lotteri som regeringen vill stoppa och som den statliga utredaren åtminstone vill begränsa. Och det låter ungefär likadant i reklamen idag. I marknadsföringen för det egna bolaget Kombospel syns fortfarande lyckliga och leende arbetare som vunnit stålar och drömresor.
I början av femtiotalet drevs lotteriförsäljningen ofta med ett konkret syfte. Det kunde handla om att samla in för ett sommarläger eller för att rusta upp kursgården Bommersvik. Åren gick, och hundratals miljoner i spelintäkter senare utgör vinsten från lotteriförsäljningen lejonparten av ungdomsförbundet SSU:s intäkter. Även kvinnoförbundet S-kvinnor och partiet centralt tar del av pengarna som kommer in från Kombispel.
Regeringens förslag om förbud eller kraftiga inskränkningar av partiernas möjligheter att driva lotteri skulle innebära stora nedskärningar för Socialdemokraterna, säger Tobias Baudin till Dagens ETC. Men varför ska socialdemokraternas politik och parti finansieras med lotter?
– Ja, det går att fråga varför vi har lotter överhuvudtaget. Jag påstår att vi har haft dem i princip under hela vårt partis historia och syftet är att vi vill vara ett stort folkrörelseparti som bygger på medlemmarnas engagemang. Grunden är våra S-föreningar som jag vill se i varje bostadsområde, i varje by ute i landet. Där ska människor samlas, diskutera politik, ha studiecirklar. Och den verksamheten behöver finansieras, säger Tobias Baudin.
Spelar du själv? Har du kombilotter?
– Ja, det har jag faktiskt. Jag har vunnit tre Ernst-ljusstakar. Och för ett par veckor sedan hämtade jag ut en stekpanna. Fyra ljusstakar hade blivit för mycket, så det fick bli stekpannan den här gången.
Tycker du att det är kul med lotter och spel?
– Nja, det är väl inte så kul. Men för mig är det ett sätt att stötta partiet. Sen ger jag också pengar till vår kampfond. Den startades av Olof Palme efter valförlusten 1976. Det är ett annat sätt att stärka vårt parti. Jag ger mer pengar till kampfonden än vad som går till lotterna, och där går 100 procent direkt till partiet.
Kortare förstamajtåg
Tobias Baudin tror att Tidöpartiernas avsikt med förslaget att inskränka partiernas möjligheter att bedriva lotteri handlar om att skada socialdemokratin. Han beskriver det som en allvarlig attack.
– Sverigedemokraterna har varit tydliga om det här hela tiden. De bär tröjor där det står att sosseriet ska stoppas och säger rakt ut att förstamajtågen ska bli kortare. Nu får dom sig en stor prestigeseger, och det kommer bli tufft för vårt parti om förslaget går igenom.
Vinsterna från partilotterierna kan komma att minska med 50-80 procent med de nya förslagen om beskattning enligt regeringens utredning. Och regeringen har fortfarande inte stängt dörren för ett totalförbud. Reglerna för partipolitiska lotterier är idag desamma som för andra ideella föreningar, som pensionärsorganisationer, idrottsrörelsen och trossamfund. Det är en ordning som Tobias Baudin vill behålla.
– Vi bedriver allmännyttiga lotterier med exakt samma lagstiftning som de andra. Och det var alla partier överens om så sent som i december efter valet. Sen plötsligt har Moderaterna bytt fot och menar att lotterierna skadar förtroendet för politiken i vårt land. Det är ju inte sant.
Lotter eller salamikorvar
Regeringens utredare skriver att det saknas evidens för att lotterierna skadar förtroendet för politiken. Och än är det inte för sent för Ulf Kristersson att lyfta sig över SD:s krav och sätta ner foten i hur lagstiftningsmakten ska användas, säger Tobias Baudin.
– Vi och Moderaterna ska alltid ha tuffa debatter och diskussioner mellan våra partier. Det välkomnar jag varje dag. Men att i regeringsställning använda lagstiftningsmakten för att gå på oppositionens finansiering, det är något helt annat.
Om partier vill sälja salamikorvar, tubsockar eller ha lotterier, det skiter jag i.
Tobias Baudin är tydlig: Socialdemokraterna kan komma att använda samma grepp tillbaka vid ett maktskifte. Men han säger samtidigt att det vore en beklaglig väg att gå.
– Ska vi bekämpa varandra med de bästa politiska förslagen, med retorik eller för den delen med de bästa reklamkampanjerna? Eller ska vi gå vägen att attackera varandra med lagstiftningsmakten? Jag är den första att beklaga den utvecklingen. Men jag kan se flera saker som vi kan göra för att slå tillbaka. Det kan handla om hur partistödet ges ut och hur man finansierar partinära stiftelser. Men helt ärligt nu, jag vill inte gå den vägen. Ulf Kristersson måste sansa sig och fundera på vad det här leder till på lång sikt.
Det vore bra om fler partier hittade andra finansieringskällor än bara partistödet, säger Tobias Baudin.
– Om partier vill sälja salamikorvar, tubsockar eller ha lotterier, det skiter jag i. Men det är i grunden bra att man hittar olika sätt att finansiera verksamheten utan att svenska folket behöver betala mer via skattesedeln.
För femtio år sedan 1975 sa ditt parti att det nog mest var sympatisörer som köpte lotter. Vad säger du om det, hur ser det ut idag? Är era kunder sympatisörer?
– Det törs jag faktiskt inte svara på. Jag vet inte om man kollar om de som köper är medlemmar eller inte. Men jag tror att många som är sympatisörer också köper lotter. Särskilt nu efter regeringens attacker. Och det här är ju en av flera attacker, som på folkbildningen och fackföreningsrörelsen.
Men vad säger du då om att det kan finnas en risk att de som köper lotter råkar stödja ett parti och politik som man egentligen inte ville stödja?
– Där ska vi vara tydliga, så klart. Det står på varenda lott att överskottet går till socialdemokratin, det har jag trippelkollat att det gör. Men kan vi vara ännu tydligare så är vi villiga att vara det.
Bland de största förmånstagarna för era lotteripengar är SSU och S-kvinnor. Är ni inte så högljudda i just den här frågan för att ni vet att ni kommer att behöva skära ner om förslaget blir verklighet?
– Ja, det är precis det vi kommer att behöva göra. Ifjol fick vi 25 miljoner på det här. Tänk att 80 procent av det försvinner, det är jättemycket pengar. Och det handlar om anställda som idag granskar regeringen så att vi kan vara en stark opposition. Det är också pengar till distrikten, arbetarekommuner och föreningar långt bort från den centrala nivån. Vi har sex miljoner i total studiebudget, och det är säkert hälften av det som kan ryka. Kunskap är makt. Det stämmer att vi är högljudda för att det här är ett våldsamt angrepp på vårt parti.
Sjunkande försäljning
Vad tycker då Tobias Baudin om lotteriet idag? Personer som har spelat på Kombispel har hamnat Kronofogden och fortfarande får spelare köpa lotter på kredit.
– Det är sant att för ett par år sedan, sju år sedan sist, så var det personer som hamnade hos Kronofogden. Det händer inte längre, det är helt stängt. Det har också skett oetisk telefonförsäljning. Nu har vi policydokument för hur det ska gå till och jag tycker att man har gjort det på ett bättre sätt. Men på frågan om lotterierna funkar bra så är svaret nej.
Sanningen är, säger Baudin, att pengarna från lotteriet har börjat minska i stadig takt.
– Vi kämpar på med att försöka hitta andra intäktskällor, och inte minst då att använda oss av Olof Palmes kampfond. Det tycker jag själv känns bra.