En trend inom drinkar de senaste åren är hållbarhet, berättar Tina Rovåger. Sverige har kortare sommarsäsong än många andra platser i världen, så vissa grödor kan bara odlas under kortare perioder. Ett sätt att öka livslängden på sina frukter och bär är att använda dem till att göra sina egna shrubs: en koncentrerad sirap som du säkert sett bartenders använda i drinkar. Frukt, socker och vinäger är egentligen allt du behöver, förklarar Tina Rovåger.
– Sen är sommaren också perfekt för att odla sina egna örter och använda i drinkar, säger hon.
Vad dricker du själv under sommaren?
– Min absoluta favorit på sommaren är Negroni. Om du brukar dricka Aperol spritz och vill testa något nytt så är Negroni sbagliato ett fantastisk gott alternativ på sommaren. Det är bara Campari, röd Vermouth och Prosecco. Campari liknar Aperol, men är snäppet bittrare.
Citrus före sötma
Det är inte så svårt att göra goda drinkar hemma som vissa vill tro, menar Tina Rovåger. Du behöver inte köpa shakers eller specifika mått. Glasburkar och matskedar funkar bra det också. Sockerlag är en av bartenderns goda vänner – och det är enkelt att göra hemma, säger Tina Rovåger, som också föreslår att göra den med olika frukter och bär. Hennes personliga favorit att göra sockerlag med: rabarber.
– Sen brukar jag alltid säga: våga pröva nya smaker! Örter, peppar och vinäger har många hemma. Ingredienser som fungerar bra i mat fungerar ofta väldigt bra tillsammans i drinkar. Skriv ner dina drinkar så du vet vad du hade i dom, så om du vill justera till nästa gång så vet du hur mycket av varje ingrediens du hade i. Och mer citrus än sötma är en bra tumregel, säger hon.
För den som inte vill konsumera alkohol så finns det många bra alternativ. Det finns bland annat en uppsjö av olika sodas och tonics idag som kan höja drinkar, menar Tina Rovåger. Även tidigare nämnda shrub är en av hennes favoritingredienser i alkoholfritt, då det ger en helt annan smakprofil till drinken.
– Torr äppelcider och alkoholfritt bubbel är också väldigt gott att använda.
Tina Rovåger tipsar om fyra sommardrinkar:
Basil smash
Ingredienser:
5 cl valfri Gin
3 cl pressad citronjuice
2 cl sockerlag
Färsk basilika
Gör så här:
1. Skaka med mycket is tills basilikan är krossad och sila upp i glas med ny is. Servera gärna med en kvist basilika.
French 74
Ingredienser:
3 cl valfri gin
2 cl pressad citronjuice
1 cl socker
Gör så här:
1. Skaka ihop och sila över i ett champagnaglas utan is.
2. Toppa med bubbel.
Hallondaquiri
Ingredienser:
5 cl valfri vit rom
3 cl pressad citronjuice
2 cl hallonsockerlag
Gör så här:
1. Skaka med mycket is och sila i ett glas utan is.
Tea and tonic
Ingredienser:
10 cl starkt Earl Grey med en tesked socker
15-20 cl Tonic
Gör så här:
1. Häll upp i ett glas med is och servera med en citronklyfta.