På organisationernas facebooksidor och webbplatser publiceras nu pressmeddelanden och kommentarer från Bris, Rädda Barnen, Barnrättsbyrån och Unicef där de kritiserar regeringens flyktingpolitik. Tillfälliga uppehållstillstånd kommer skapa en större osäkerhet, skriver flera organisationer och Unicef riktar hård kritik mot de medicinska ålderskontrollerna.
– Detta är en ifrågasatt och kontroversiell metod såväl internationellt som i Sverige eftersom den är alltför osäker vetenskapligt. Om en åldersbedömning ska göras krävs det en helhetsbedömning där även den psykosociala aspekten måste vägas in, skriver Christina Heilborn, programchef på Unicef Sverige.
”Fruktansvärda trauman”
Elin Wernquist menar att de tillfälliga uppehållstillstånden skapar en större oro. Barnrättsbyrån arbetar med barn som har fått avslag på sina asylansökningar.
– Vi arbetar med ensamkommande flyktingbarn som kommer med fruktansvärda trauman i bagaget och vi vet att väntan på uppehållstillståndet är fruktansvärd för många. Nu ska man stycka upp de här besluten och vi kommer inte kunna erbjuda någon som helst lugn eller säkerhet, de kommer inte kunna börja läka alls och det vet vi kommer leda till personliga tragedier, säger hon.
Vad för slags personliga tragedier syftar du på?
– Det kommer leda till sorg, apati och lidande. Vi är väldigt oroliga för hur det här kommer påverka barn- och ungdomspsykiatrin.
Gemensam aktion
Just nu förs samtal mellan de olika barnrättsorganisationerna om att genomföra en gemensam aktion mot regeringens beslut, men exakt vad det konkret kommer landa i är för tidigt att säga, enligt Elin Wernquist.
– Jag vet att det görs otroligt mycket i de andra organisationerna och det kommer att sägas mer men vi behöver göra det tillsammans i en enad röst.
Det pratas mycket om kostnader för ensamkommande flyktingbarn. Finns det någon gräns för hur många barn Sverige kan ta emot?
– Nej. Hur ska vi sätta den gränsen i så fall? Vi kan ju inte sätta en gräns för hur många krig jorden klarar av. Vi vill se över systemen i stället. Det är väl ingen som önskar att hundratusentals människor ska behöva fly från sina hemländer.
Så säger barnrättsorganisationerna om flyktingpolitiken
Karin Bergelv, Bris:
• ”Det vi ser nu från regeringen står i direkt kontrast till barnets rätt gällande grundläggande skydd.”
Rädda Barnen på Facebook:
• ”Sysslolösheten i väntan på asyl är ofta förödande och kan leda till depression bland både vuxna och barn.”
Christina Heilborn, Unicef:
• ”Risken när snabba beslut fattas i desperata lägen är att mänskliga rättigheter och rättssäkerhet sätts ur spel. Vi är bekymrade för barns rättigheter nu.”