En kollektiv åtgärd i syfte att utöva påtryckning. Det är definitionen av en stridsåtgärd, enligt Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet. Enligt honom är det också tydligt att det är just det barnmorskorna gjorde när 44 personer sade upp sig från förlossningen på Danderyd på bara några dagar, med en gemensam kravlista.
– De gör det tillsammans vid samma tidpunkt och med samma krav på arbetsgivaren. Det är väldigt tydligt, säger han.
Mats Glavå säger att den här sortens aktioner från arbetstagare inte är helt ovanliga.
– Det förekommer då och då, men det är ovanligt att arbetsgivare gör någonting åt det. Man vill oftast inte spä på spänningarna genom att stämma för brott mot fredsplikten, säger han.
Vad riskerar barnmorskorna?
– Sanktionerna är skadestånd primärt. Det brukar inte vara några gigantiska summor för arbetstagarnas del. Men om medlemmarna i en facklig organisation gör sådana här saker ska facket agera, facket har ett ansvar att upprätthålla fredsplikten, annars kan arbetsgivaren stämma facket också, säger Mats Glavå.
Samtidigt säger Caroline Johansson, biträdande lektor i civilrätt, särskilt arbetsrätt, vid Uppsala universitet, att arbetsgivaren kan få ett svårt bevisläge om fallet dras vidare.
– Vid en potentiell tvist antar jag att tvisten skulle vara mellan enskilda barnmorskor och arbetsgivaren. Vad jag förstått har facket inte legat bakom eller uppmuntrat aktionen. Då måste arbetsgivaren kunna visa att alla barnmorskor de riktar sig till har haft till syfte att i organiserad form säga upp sig för att påverka arbetsgivaren. Det blir svårt i en sån här situation, säger hon.
Om alla som sagt upp sig har skrivit under den gemensamma kravlistan är det ett underlag som arbetsgivaren kan vända mot dem. Men Caroline Johansson påpekar att det inte är otillåtet att säga upp sig.
– Och om jag som barnmorska skulle säga upp mig och sedan delta i en demonstration mot villkoren i förlossningsvården, så behöver ju inte det betyda att min uppsägning var en stridsåtgärd. Arbetsgivaren måste nog kunna koppla kravlistan till de personer som har sagt upp sig, säger hon.
Facket har ett ansvar att upprätthålla fredsplikten. Vad innebär det i praktiken?
– Det finns i las en regel om att man ska ha överläggning och det har man haft. Facket har ansvar att se till att uppmana medlemmarna att sköta sig. Vad man kan göra mot sina medlemmar blir en föreningsintern fråga, säger Caroline Johansson.