Barnmorskan Björn Lif: ”Hur kan vi göra så att vi inte hela tiden dränker oss?”
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT & privat
Dagens ETC
Komplext och varierat. Fantastiskt och givande. Så beskriver Björn Lif jobbet som barnmorska.
Men det är också ett jobb som är svårt att orka med periodvis. I år har han gått ned till deltid.
Lilian Andersson
Björn Lif jobbade som taxichaufför då han en kväll hämtade upp en kvinna utanför sjukhuset och berördes starkt av hennes historia.
– Hon hade våldtagits och blivit gravid under sin flykt till Sverige.
Efter en stunds samtal säger kvinnan att han skulle passa för att jobba med frågor som liknade hennes.
– Det berörde mig mycket och gjorde att jag fick tummen ur och sökte sjuksköterskeutbildningen med barnmorskeyrket som mål.
Efter barnmorskeutbildningen jobbade han på en BB-avdelning några somrar.
Fick du några reaktioner från omgivningen?
– Jag trodde från början att det skulle vara en större faktor att jag är man men så har det inte blivit. Någon enstaka har velat ha en kvinnlig barnmorska och det har varit lätt att möjliggöra och har aldrig varit något problem.
Både sjuka och friska
Nu arbetar Björn Lif på en ungdomsmottagning där han i huvudsak arbetar förebyggande med sexuell hälsa i ett brett perspektiv. Primäruppdraget är preventivmedelsrådgivning, råd och stöd kring könssjukdomar och då relationer inte fungerar. Men också om smärtproblem, mensvärk, könsstympning och hederskultur.
– Det intressanta med barnmorskeyrket är att vi inte jobbar med bara det sjuka, utan oftast med helt friska processer. Man jobbar med det intima, privata och personliga och skapar förutsättningar för ett tryggt möte.
Har du ångrat ditt yrkesval?
– Nej, jag har ett alldeles fantastiskt och givande jobb även om jag gärna skulle jobba med förlossningsvård också.
Han beskriver yrket som komplext och varierat.
– Jag har aldrig känt under de tre år jag har jobbat att det har varit i onödan. En jättepositiv känsla.
Vill du se fler manliga barnmorskor?
– Det är i sig inte något självändamål men nästan alla miljöer mår bra av att variera ålder, ursprung, kön och kompetens vilket ökar förutsättningarna för att fungera bra. Ur det perspektivet är jag helt säker på att det finns ett värde av att se fler män i yrket.
Han fortsätter:
– Det handlar mest om att det är rätt personer som vill jobba med det här och som vågar söka sig till det. Många män har inte reflekterat över vad barnmorskeyrket innebär för att de inte kommit i kontakt med barnmorskor tidigare.
Är du nöjd med din lön?
– Jag brukar skoja med att säga att jag är Västerbottens högst avlönade manliga barnmorska men också den lägst avlönade. Efter tre år i yrket har jag 33 000 kronor i lön och jobbar 80 procent för att orka med.
Är jobbet så pass tufft?
– Jag gick ned i tid i vintras och ska prova att göra det under ett år. Jag tror jag hade mycket stress kvar sedan utbildningen som är enormt krävande.
”Givande men krävande”
Det som är mest krävande med jobbet är de dagliga besluten som måste fattas.
– Man kan inte bara ge ett standardsvar. Även ett jättekort drop-in besök på en ungdomsmottagning innebär att jag måste skapa mig en känsla för vad den här personen behöver och vilket typ av bemötande. Om det är någon som är trygg eller orolig, eller finns det andra faktorer bakom? Man måste hela tiden vara beredd att ställa om tempo. Det är givande men ganska krävande, det blir aldrig neutralt.
– Gör man någonting tokigt kan det få väldigt svåra konsekvenser. Det gör att vi måste ha ännu bättre förutsättningar, både organisatoriskt och privat, för att hantera den kravbilden. Det handlar om hur vi som kolleger, organisation och bransch kan gör det här så att vi inte hela tiden dränker oss.