Högsta domstolen har för första gången med hänvisning till barnkonventionen stoppat en utmätning av ett hus där en barnfamilj bor. Det handlar om en mamma som bor i Småland tillsammans med sina sex barn. Fem av barnen är under 18 år och flera av dem har speciella behov.
Mamman har skulder på sammanlagt 250 000 kronor till flera kreditbolag och Skatteverket, som hade begärt en utmätning på huset. Men Högsta domstolen stoppar utmätningen med hänvisning till barnens bästa. Det är enligt Dag Mattsson, justitieråd på Högsta domstolen, första gången som man uttryckligen hänvisar till barnkonventionen i ett sådant här fall.
Högsta domstolens avgöranden ska vara vägledande, vilket innebär att de ska följas i liknande fall. Dag Mattsson menar dock att det är svårt att säga om det kommer att bli svårare att utmäta fastigheter där barn bor.
– Men i domen är det tydligt att Kronofogden måste utreda och bedöma konsekvenserna för barn innan det sker en utmätning och att barnets intresse numera har blivit mer konkret och i någon mån starkare. En avvägning mot borgenärernas intressen ska dock alltid göras, skriver han i ett mejl till Dagens ETC.
”Vad vi efterfrågat”
Julia Högberg, barnrättsjurist på Bris, säger att domen är viktig på flera sätt.
– Dels är det viktigt för att det nu är en familj som vet att de inte tvingas flytta från sitt hus och det område de bor i. Dels visar det att barnkonventionen som svensk lag ska kunna ha en avgörande effekt i den här typen av ärenden. Konventionen har här tillåtits få ett fullt genomslag. Det här är det vi har förväntat oss och efterfrågat.
Hon tycker att det är tydligt att domstolen gjort en prövning av barnens bästa och hur det skulle påverka barnen att förlora sitt hem.
– Ofta faller det annars på att man ändå låter något annat intresse, ofta ekonomiskt, trumfa det. Här har man låtit barnens intresse vara avgörande och låtit det stå över de ekonomiska.
Enligt Dag Mattsson är det tänkbart att domstolens resonemang får betydelse för vräkningar från hyresrätter. En del av det som sägs i domen är ganska generellt, exempelvis att Kronofogden har en skyldighet att utreda vad som är barnens bästa.
– Men omständigheterna och lagstiftningen är annorlunda för hyresrätter och bostadsrätter, så det går inte att bestämt säga i vad mån domen får betydelse utanför fastighetsområdet.