BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Barnens leksaker
I boken går hon igenom vad föräldrar kan göra för att skydda sina barn från de osynliga gifterna. Det är en gedigen genomgång som bland annat beskriver vad som döljer sig inne i hemmets olika rum, i barnens leksaker, i miljön på förskolan och i barnens kläder.
– Ett ämne jag särskilt vill varna för är mjukgjord PVC-plast, som är det samma som den vinyl som fanns i gamla LP-skivor. För att göra plastleksaker av vinyl mjukare tillsätts mjukgörande kemikalier som till exempel ftalater och vissa av de som användes mycket tidigare kan vara hormonstörande. Dessutom är kemikalier som används när vinylen framställs cancerframkallande.
– Vissa ftalater är numera förbjudna att använda i leksaker inom EU men kan finnas i gamla leksaker och ibland även nya från lågprisländer. Vinyl finns också i regnjackor, allvädersstövlar, duschdraperier, sladdar, vaxdukar och plastgolv, säger Katarina Johansson.
Pojkfosters könsutveckling
Studier visar att hormonstörande ämnen kan påverka pojkfosters könsutveckling och att riskerna för beteendestörningar som hyperaktivitet ökar.
– Just nu pågår den så kallade Selmastudien som undersöker halten av hormonstörande ämnen hos drygt 2 000 kvinnor och barn i Värmland för att se om det finns ett samband mellan exponering för hormonstörande kemikalier under graviditeten och barnens hälsoutveckling vad det gäller ämnesomsättning, astma, allergi, könsutveckling, känslomässig utveckling och förmåga till inlärning.
Även i köket finns det anledning att se upp. Katarina Johansson råder oss att vi inte ska värma mat i plastkärl i mikron och fasa ut redskap som stekspadar och stektänger i plast.
– Även om de säljs som mikro- och värmetåliga så vet man inte om plastkemikalier emigrerar ur dem när plasten blir varm. Använd glas eller porslinskärl i mikron och köp stålstekspadar och träredskap. Och skippa teflonpannor och andra kärl med så kallade nonstickbeläggningar.
För den som sätter sig in ämnet verkar antalet föremål i hemmet som vi bör se upp med oändligt stort. Det gäller bland annat bromerade flamskyddsmedel i möbler, elektronik och byggmaterial, kemiskt behandlade kläder och diverse rengöringsmedel.
– Man kan inte göra allt för att helt undvika skadliga kemikalier. Var och en får lägga sin egen ribba. Men det är inte svårare att mata bebisen med en glasnappsflaska än med en i plast. Eller att alltid tvätta barnens nya kläder innan de används för första gången. Att köpa begagnade kläder är också ett tips. Däremot ska man se upp med begagnade plastleksaker. Det gäller att skaffa kunskap och agera utifrån den, säger Katarina Johansson.
På Hillstreet
Ett sätt att göra det är att höra på hennes föreläsning nu på söndag på Hillstreet i Lindesberg. Den börjar kockan 15.00 och är ett arrangemang av Naturskyddsföreningen Lindesberg i samarbete med Studiefrämjandet. Arrangörerna vill att åhörarna ska komma fria från parfymerade produkter.