BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Då måste vi börja pussla för att få det att gå ihop. Ibland har jag vägt mellan att skicka sonen till fritids så att han ska få något att äta mot bensinkostnaden för att köra honom dit, säger Marianne som är i 40-årsåldern.
Kan drabba alla
I dag vet hon att ekonomisk utsatthet kan drabba alla och att de sociala skyddsnäten inte alltid räcker till.
– Precis vem som helst kan hamna i en sådan här situation, oavsett bakgrund, säger Marianne.
Många skäms men tack vare en samtalskontakt i Svenska kyrkan har Marianne kommit över det. Hon tycker att fler ska veta hur verkligheten ser ut för många familjer men för barnens skull vill hon vara anonym. Rösten spricker när hon pratar om dem.
– Att vara förälder men inte kunna försörja sina barn, det är hemskt. Jag ligger ofta vaken och känner mig som en väldigt dålig mamma.
Det var när Marianne väntade sitt yngsta barn som hon fick cancer i magen. Sonen förlöstes med kejsarsnitt och veckan därpå opererade de bort tumören. Hon fick strålbehandling samtidigt som hon var nybliven mamma. Återhämtningen tog tid och när hon började må bättre fick hon ett återfall med nya tumörer. Sjukskrivningen frestade på familjens ekonomi.
Kraschad ekonomi
Då kunde hennes man fortfarande jobba periodvis så det gick ihop. Men när maken för några år sedan råkade ut för en allvarlig fallolycka på arbetet hamnade han först i rullstol med lång rehabilitering och bestående skador. Med två sjukskrivna kraschade ekonomin. För att klara räkningarna och slippa hamna hos kronofogden sålde de allt de kunde och lånade även pengar.
– Varje månad får vi ringa runt och göra överenskommelser, men vi kan aldrig betala alla våra räkningar.
De sökte men nekades socialbidrag eftersom de äger en bil.
– Jag kan inte åka kommunalt på grund av allergi så den måste vi ha.
Familjen bor i en liten lägenhet och Marianne och maken sover i vardagsrummet. De har valt bort tv på grund av avgifterna och internet har de inte råd med längre.
– Det gör att de äldre barnen inte vill ta hem några kompisar och det förstår jag. De har blivit mobbade för att de har begagnade kläder och inga pengar. Det gör ont, säger Marianne.
Det värsta tycker hon är att de inte har råd med fritidsaktiviteter eller att köpa nya skor eller kläder. Nästan alla kläder köper de på loppis eller får av någon frivillig hjälporganisation. För där de upplever att samhället har svikit har de frivilliga organisationerna och kyrkan flera gånger bidragit med mat, kläder och samtal när livet har känts tungt. Familjen har även fått hjälp med julklappar och födelsedagspresenter till barnen.
– En gång hade vi inte råd att lösa ut våra ringar från pantbanken och då fick vi hjälp från kyrkan. Utan de underbara människorna som hjälper hade vi inte klarat det här. Det gör att man kan överleva, säger hon.
Bidrag och matkassar
Marianne försöker se det positiva trots sin svåra situation. Under sommaren sökte hon bidrag från olika fonder så att barnen fick syssla med idrott. De har flera gånger fått matkassar och kläder från Snöänglar och tack vare föreningen Barbros barnbarn fick Marianne, maken och yngsta sonen en värdefull minisemester under en sommarhelg.
– Men de äldre barnen skäms för att ta emot saker och att vi är så fattiga och ville inte följa med, säger hon.
När Marianne och maken inte trodde att situationen kunde bli värre så blev den det. Trots att han har svårt att röra sig och har ett fysiskt krävande arbete tycker Försäkringskassan att maken kan börja jobba.
Marianne är cancerfri men har fått svåra komplikationer efter sin sjukdom och hälsan är svag. Snart minskas hennes sjukpenning och trots att de sparar in på elkostnader och äter minimalt så räcker inte pengarna. Det svåra är att inte ha några förutsättningar för att få det bättre ekonomiskt.
– För mig är det kört men jag hoppas att min man ska kunna rehabiliteras och att barnen ska få det bättre. Min högsta önskan är att de fick göra vad de ville med sin fritid och kanske köpa nya kläder någon gång.