Barnet dog – då stoppades medicin för hemförlossning
Mia Ahlberg, tillförordnad verksamhetschef för omvårdnad, graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, säger att man tittar på hur man kan genomföra hemförlossningar för fullt friska omföderskor.
Bild: Josefine Franking
Dagens ETC
Vilken hjälp du får vid en hemförlossning beror på var du bor.
I Jönköping slutade man skriva ut medicin till hemförlossningar efter att ett barn dött vid födseln.
Stockholm är nu den enda regionen som erbjuder kvinnor att föda hemma.
Den planerade hemfödseln i Jönköping gick plötsligt väldigt fel. Barnmorskan tillkallade ambulans som körde kvinnan till sjukhus. Barnet föddes en stund senare men gick inte att rädda.
Händelsen ledde till en lex Maria-anmälan 2021.
– Ett barn dog. Det var hemskt olyckligt. Vi hade flera kontakter med paret under tiden vi gjorde utredningen och det var omskakande för dem och blev det för oss också att ta del av deras upplevelser, säger regionens chefläkare Axel Ros.
Tragedin är också orsaken till att Region Jönköpings län inte längre erbjuder mediciner till kvinnor som planerar att föda hemma. Regionen anser att riskerna med hemförlossningar är för stora.
– Om vi lämnar ut läkemedel så understödjer vi något som vi egentligen tycker innebär risker för både mamman och barnet, säger Axel Ros.
Svenska barnmorskeförbundet menar att ni riskerar kvinnor och barns liv. Borde ni inte erbjuda mediciner?
– Vi gör bedömningen att det finns risker med hemförlossningar som man kanske inte riktigt är medveten om när man fattar det beslutet. Då vill vi inte ha ett system som stödjer det. Det är i alla fall tio procent av alla barn som föds som behöver någon form av övervakning, stöd eller assistans på neonatalavdelningen efter förlossningen, säger han, men understryker att avsaknaden av neonatalvård inte var en faktor i det tragiska dödsfallet 2021.
Inget i journalen
Lex Maria-utredningen visade att barnmorskan som förlöste kvinnan hade fått mediciner från sjukhuset. Men det var inte inskrivet i kvinnans journal och det saknades rutiner för hur liknande situationer skulle hanteras. Det gör att Axel Ros inte kan svara på om regionen bistått med mediciner till hemfödslar även vid andra tillfällen.
– Vi vet inte. Men har det skett så har det antagligen skett i väldigt liten omfattning, säger han.
Barnet i Jönköping är inte det enda gången en hemförlossning slutat i tragedi. Förra året dog två barn i samband med hemförlossningar och 20 av landets 21 regioner erbjuder i dag inte förlossningsformen. Stockholm är den enda regionen som gör det. Man har dock inget avtal om att tillhandahålla mediciner till privata barnmorskor.
Regionen erbjuder hemförlossningar som en del av projektet ”Min barnmorska”, där den gravida följs av ett och samma barnmorsketeam från graviditet till förlossning.
Mia Ahlberg, tillförordnad verksamhetschef för omvårdnad, graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, säger att man tittar på hur man kan genomföra hemförlossningar för fullt friska omföderskor på ett så patientsäkert sätt som möjligt.
– Den forskning som finns visar att om man som sjukhus tar ansvar för den här vården och organiserar sig runt den med allt vad det innebär så har man en hög grad av säkerhet kring den födande. Det handlar om att man jobbar tillsammans i team runt den gravida. Att både barnmorska och läkare träffar den gravida och gör bedömningar, säger hon.
Uppkopplade barnmorskor
Hon säger att det enda som skiljer hemförlossningen från en förlossning på sjukhus är platsen.
– Själva organisationen, kompetens och resurserna finns kvar runt kvinnan om det behövs, det är det som är tricket. Eftersom sjukhusets resurser är längre från kvinnan i hemmet behöver en tänka till och organisera sig utifrån det faktumet, säger hon.
Hon säger att när barnmorskorna är ute på en hemförlossning är de uppkopplade mot sjukhuset hela tiden. I organiseringen ingår också att man har diskuterat igenom hur barnmorskor ska agera i olika situationer som kan uppstå under förlossningen.
– Nu vet alla vad vi ska göra. Att säkra upp tryggheten och kompetensen kring de här ovanliga händelserna som man är orolig för är viktigt för de födande och personalen, säger Mia Ahlberg.