Barnen somnar hungriga på förskolan – efter flykten från Ukraina
Tidigare anställda på Tellusbarns kulturförskola i Upplands Väsby larmar om matbrist. ”Barnen fick äta soppa som ibland bara var som buljong. Och pannkakorna sparades till mellanmålet.”
Bild: Zanna Nordqvist (montage)
Dagens ETC
Tellusbarns nya förskola i Upplands Väsby lockar med kulturprofil, fiolpedagog och ekologisk mat. Men två tidigare anställda berättar att det varken fanns kulturinslag, fiolpedagog eller tillräckligt med mat där.
– Maten var ofta kall och kom alldeles för sent. De små barnen hann somna hungriga, säger Esra.
Många av barnen på förskolan har kommit direkt med sina föräldrar från krigets Ukraina.
Esras man hade läst Dagens ETC:s artikel om Tellusbarns förskola i Rinkeby.
– Han visade den för mig och jag tänkte herregud, det här är precis samma! säger hon.
Några månader tidigare hade hon skickat ett långt mejl till kommunen och Skolinspektionen där hon radade upp de brister som hon upplevde på Tellusbarn Smedby i Upplands Väsby. Hon fick inget svar.
– En massa helt outbildade personer jobbar med barnen. När jag slutade fanns det bara en förskollärare på alla 70 barn. Många i personalen var inte bra med barnen, de var hårdhänta och slet i dem, berättar hon när Dagens ETC träffar henne.
Nu arbetar Esra på en förskola i en helt annan kommun men hon vill att det ska komma ut hur dåligt barnen har det på Tellusbarns förskola. Precis som i Rinkeby var många av familjerna nyanlända och kunde inte språket. De visste inte vad som var normalt på en förskola.
”Har kommit från kriget”
Elena som jobbade på en annan avdelning några månader tidigare, bekräftar de brister som Esra upplevde. Många familjer som flytt från kriget har sina barn där.
– Jättemånga ukrainska barn går där. De har kommit från kriget. De kan knappt prata. Hur ska de ha koll på sådant? Vad det de om hur det ska vara på förskolan? Många från Ukraina var bara tacksamma att deras barn har fått någonstans att vara.
Bristen på mat var ett problem precis som på flera av Tellusbarns förskolor.
– Det var för lite mat och den smakade riktigt dåligt. Den kom från ett annat ställe och var ibland kall och kom sent. Ibland så sent som klockan ett. De små barnen hann ofta somna hungriga, berättar Esra.
Elena berättar att det var svårt att distrahera de hungriga barnen i väntan på att maten anlände.
– De små barnen måste äta vid elva. Men vi fick alltid vänta. Barnen satt på sina platser runt matbordet och väntade. Vi gav lite bröd till dem och sjöng. De är barn. Vad ska man göra?
Pannkaka sparades till mellis
På torsdagar skulle det vara soppa och pannkaka på menyn.
– Barnen fick äta soppa som ibland bara var som buljong. Och pannkakorna sparades till mellanmålet. Jag har aldrig hört talas om någon som gör så! Och på soppa blir man inte riktigt mätt heller. De små barnen ska sova efter lunchen och det är lite svårt att somna med en mage som inte riktigt har fått mat i sig.
Esra berättar att de små barnen fick mjölk ibland men att de stora barnen var utan.
– Och när vi säger de stora barnen pratar vi om fyraåringar. De är också små och behöver kalcium. Men de fick ingen mjölk.
Maten var så sen för att den kördes ut i lastbil från ett tillagningskök i Järfälla som ligger två mil från Upplands Väsby.
– Det var lastbilar som körde till de olika förskolorna som de har. Ofta hade chaufförerna svårt att hitta till förskolan. De kunde sällan prata svenska, kunde inte adressen och ibland åkte de vilse, säger Elena.
Var finns fiolpedagogen?
Enligt hemsidan ska Tellusbarn i Upplands Väsby ha mat lagad från grunden och mjölk till varje måltid. De beskriver också förskolan som en kulturförskola och att en fiolpedagog kommer och spelar fiol med barnen varje vecka.
– Jag har inte träffat någon fiolpedagog. Ingen har träffat någon fiolpedagog, säger Esra.
Däremot tvingade rektorn de anställda att sätta på hög musik och börja dansa med barnen när föräldrarna kom till förskolan vid sju på morgonen.
– Hon ville att vi skulle dansa inför föräldrarna för att vara trevliga. Det är dumheter. Det är som en komedi. Jag sa till henne att jag inte kan acceptera det. Det är kränkande, säger Esra.
”Det är som en diktatur”
Förskolan hade samma strikta övervakningsssystem som på förskolan i Rinkeby. Rektorn och några i personalen var lojala med ledningsgruppen och rapporterade in anställda som klagade eller ifrågasatte.
– Det är som en diktatur. De skapar en tystnadskultur, säger Esra.
Förskolan missbrukade provanställningar. Under de sex månaderna prövades vilka personer som höll måttet.
– De testar. Vem kommer vara tyst? Vem kommer klaga? Vem är en risk?
Platsannonserna från förskolan Smedby bekräftar bilden av en stor omsättning på personal. Bara under årets första tre månader har förskolan haft ute fem platsannonser, tre för förskollärare och två för barnskötare.
Kommunen gör tillsyn
Ett klagomål från en person som registrerats hos kommunen i februari visar att andra också reagerat på bristerna på förskolan. ”Luncherna serveras ofta för sent pga sen leverans, står det. Personen skriver också att det är stor omsättning av personal vilket gör barnen otrygga och att ”personal som öppnar och stänger vet inte vad barnen heter”.
Henrik Malmström Wallin, som är utbildningschef i Upplands Väsby, berättar att han inte fått det klagomål som Esra skickade till kommunen. Det enda klagomål han sett är det som finns registrerat.
– Om man får klagomål kan man rikta en tillsyn. Men det här har inte nått oss på kommunen. Om vi inte får reda på det varken från vårdnadshavare eller personalen och någon annanstans ifrån blir det svårt. För att vi ska kunna och vilja agera krävs det att någon framför det till oss.
Han berättar att det kommer att inledas en ordinarie, planerad tillsyn för förskolan i dagarna.
– Då tittar man på helhetsbilden och då ingår det att man intervjuar vårdnadshavare och personal.
”Jag blir jätteorolig”
Suzanne Enell (S) som är nybliven ordförande i utbildningsnämnden i Upplands Väsby, blir bekymrad när Dagens ETC berättar om vad de tidigare anställda berättar om Tellusbarns nya förskola.
– Jag blir så klart orolig när jag hör det här. Jag kommer självklart följa upp det här som jag hör från dig nu. Det kanske även behövs en bättre plan för en visselblåsarfunktion. Och att kommunen gör fler oanmälda tillsynsinsatser när det finns misstanke om oegentligheter, säger hon.
Namnen på de tidigare anställda i artikeln är fingerade. Personerna vill vara anonyma.
Imorgon: Så tog förskolekoncernerna över i Upplands Väsby