Pappan, som vill vara anonym, kontaktar själv Dagens ETC när han får höra att förskolan är under granskning. Han berättar att han och två andra pappor varit föräldralediga länge och tillsammans ofta går ut med sina småbarn i områdets parker. Ett stående inslag har blivit att stora grupper barn från Olympens förskola och grundskola vistas i parkerna.
– Vi upplevde att de använde parkerna som sin gård. Det kunde dyka upp 60 barn från ingenstans, berättar han.
Stök och ung personal
Först noterar papporna mest allmänt stök och väldigt ung personal som bara tittar på sina telefoner och har dålig koll på barnen. Men snart börjar händelserna bli så många och allvarliga att han känner att han måste gripa in.
– Jag börjar uppmärksamma tillfällen där det gick alldeles för långt och där barn på riktigt for illa eller mådde dåligt. Det var många gånger som jag såg ensamma, bortglömda barn och barn som hade slagit sig och låg och grät. Jag såg ett barn falla från en klätterställning och inte resa sig upp på en ganska lång stund. Till slut gick föräldrar fram och tittade om han hade tuppat av.
Vid några tillfällen går han fram och skäller ut personalen.
– Det var en liten pojke som totalt spydde ner sig utan att någon av pedagogerna märkte det. Han låg ner på gräset, hulkade och grät och hade spytt över gräsmattan och sig själv. Då gick jag fram och skällde ut personalen och sa att den här pojken mår uppenbart dåligt, nu får ni ta tag i det här!
Ytterligare en händelse får pappan att till slut anmäla Olympen. Det är en pojke som verkar ha en diagnos och sitter ensam i parken och storgråter. Lite senare under dagen hittar pappan honom ensam på en uteservering.
– Han gungar fram och tillbaka och upprepar ”förlåt, förlåt, förlåt” om och om igen. Till slut ser jag två pedagoger längre bort som står och tittar på mobilen. Då går jag fram och säger att ”nu måste ni ta tag i det här! Vad är problemet? Kom bort med mig nu annars kommer ni aldrig jobba som pedagoger igen”.
Pappan går fram och pratar med pedagogerna och får det bekräftat att de kommer från förskolan Olympen. Han anmäler förskolan vid fem olika tillfällen men fick aldrig något svar eller bekräftelse från Skolinspektionen.
Han berättar att han blir riktigt ledsen över det han sett.
– Min pappa är första generationens invandrare och det är uppenbart att barnen på Olympen är första- eller andra generationens invandrarbarn. Det pratas franska, engelska och arabiska. Jag upplever att den medelklass som finns i området har bra koll på Olympen och kan gå in och jämföra ställen på nätet. Men det är de som inte är så bra att få fram den här informationen som hamnar i kläm.
Jobbade bara några månader
En mamma som också vill vara anonym har själv nyligen haft sitt barn på Olympens förskola.
– Jag tyckte att det var positivt att min son skulle gå i en förskola som inte var så homogen som resten av förskolorna i Midsommarkransen. Pedagogerna pratar framför allt engelska och min son lärde sig engelska på tre månader. Det var jättepositivt. Han fick ett gratis språk, säger hon.
Men snart märkte hon att pedagogerna var väldigt unga och att de ofta bara jobbade i några månader. Personalomsättningen var enorm.
– De anställde mest 20-åringar som stod på gården och vissa av dem tittade lite väl mycket på sina telefoner.
Hennes son var bara två år när han började på Olympen.
– I den åldern när barnen är så små och precis har lärt sig gå är det obekvämt att ständigt behöva lämna över barnet till nya pedagoger. En tvååring vill man lämna över till famnen på en annan vuxen. De vill ha närhet och trygghet. Det var nya pedagoger hela tiden och min son hade ingen att ty sig till och till slut ville han inte gå dit, säger hon.
Hon berättar att hennes son också ofta hade bajs i blöjan när hon hämtade honom och att han fick sår på rumpan. Till slut fick de nog och bytte till en annan förskola i området.
Ägaren plockar ut miljoner
Förskolan Olympen AB har funnits sedan 1994. De beskriver sig själva som ”en av pionjärerna inom enskild förskola”, de påstår sig ha hälsoprofil och har varumärkesskyddat begreppet ”pedagogik i rörelse”. Det som verkar ha varit mest i rörelse är pengar till ägaren Roland Johansson.
När Förskolan Olympen AB nu säljer sin verksamhet till Thorengruppen har Roland Johansson kunnat plocka ut mångmiljonbelopp i vinst i flera år. De senaste åren har företaget gått med vinst på mellan 8 och 20 miljoner kronor varje år. Och de senaste två åren har bolaget även gjort en extra vinstutdelning i form av efterutdelningar på extra bolagsstämmor på sammanlagt nio miljoner kronor.
I år har Förskolan Olympen AB tre förskolor och en grundskola i Stockholm. De har tidigare haft ytterligare två förskolor och en grundskola. Verksamheterna har varit kantade av skandaler.
Bland annat försökte 2011 Roland Johansson sälja ett hyreskontrakt som han fått av staden för fem miljoner kronor. 2012 blev han även polisanmäld för att ha byggt en lekpark till en av förskolorna på kommunens mark. Flera av företagets skolor och förskolor har dömts till att betala miljoner i vite för olika brister under åren. 2017 var det skolan och förskolan vid Telefonplan som dömdes till att betala 1,4 miljoner.
”Då vi drivit Olympen inom familjen i nästan 28 år så känns det mycket bra att kunna lämna vidare till en ny ägare som delar många av de värderingar vi byggt upp och vi önskar Thorengruppen all lycka till i framtiden.”, skriver Roland Johansson i ett meddelande i maj när försäljningen är klar.
Under hösten har Olympen-skyltarna plockats bort och neonskyltar med Thoren Framtids logotyp satts upp. Men problemen verkar fortsätta på förskolorna och skolorna.
Skolpeng gick till innebandy
Även Thorengruppen är omgärdad av skandaler. De har helt stoppats från att starta nya skolor eller utöka de befintliga på grund av brister på flertalet skolor. Bland annat kom det nyligen fram att elever på flera av Thoren Framtids skolor inte fått någon geografiundervisning på flera år. Thorengruppen har också kritiserats för att en stor del av skolpengen har använts till deras innebandylag och en arena. Nu verkar de alltså satsa på förskolor i stället, för att på så sätt fortsätta sin expansion.
Skoldebattören Marcus Larsson på tankesmedjan Balans menar att Thorengruppen inte är någon seriös huvudman:
– Thorengruppen har så stora kvalitetsbrister i verksamheten att de inte får starta nya skolor. Det är inte konstigt då deras grundskolor har mycket låg lärartäthet och lärarbehörighet. Det finns ingen motsvarande statistik för förskolorna, men cirka 37 miljoner skickades förra året från Thorens förskolor och grundskolor till moderbolaget, pengar som bland annat användes för att vinna SM-guld i innebandy. Det här är inte en seriös skolhuvudman, säger han.
Pension med guldkant
Många av föräldrarna som har fått en garantiplats på förskolan är nu oroliga och flera har hört av sig till stadens antagning för att försöka byta. Men tackar föräldrar nej till sin garantiplats så är den förbrukad. ”Jag har fått garantiplats på Olympen och har nu ont i magen för jag har hört så mycket dåligt om den.”, skriver en förälder som är desperat över att de inte har något annat alternativ när barnet börjar i förskolan i januari.
Samtidigt har Roland Johansson nu säkrat en pension med guldkant efter sin försäljning av förskolorna. Som en liten extra bonus har han sökt bidrag från Skolverket på över hundra tusen kronor för att låta personalen läsa specialpedagogik – trots att han inte längre har någon personal.
Staden inleder tillsyn av förskolan
Anmälningarna mot förskolan i Telefonplan i Stockholm har till slut lett till att en utredning nu inletts om den, och staden ska besöka förskolan före en inspektion. När det gäller privata förskolor är det kommunen som har tillsynsansvaret och inte Skolinspektionen. På tillsynsenheten har man länge sett varningstecken.
– Nu har vi påbörjat en tillsyn på grund av signaler på Olympen Telefonplan. Den pågår så den kan jag inte kommentera, säger Anna Rydin, enhetschef på förskoleavdelningen på tillsynsenheten i Stockholms stad.
Under de många år som Olympen förskolor AB ägde förskolan i Telefonplan plockade ägaren ut mycket pengar i vinst. Hur kan en ägare få fortsätta att ta ut höga vinster år efter år på verksamhetens bekostnad?
– Det tog ganska lång tid för oss att hitta rutiner för att gå in så långt i ekonomin. Idag går vi in ganska djupt i ekonomin och tittar på exempelvis årsredovisningar. Så var det inte i slutet på 2019 när vi senast tittade på företaget. Vi har otroligt mycket bättre rutiner idag och oegentligheter i ekonomin passerar inte bara. Idag skulle vi göra en mycket grundligare granskning av ekonomin.
Men när Thoren Framtid nu tagit över hela Olympens förskolebestånd sker inte någon omprövning av tillståndet. Anna Rydin menar att de på kommunen måste förhålla sig till det som står i skollagen.
Thorengruppen är också omstridda. Hur lämpligt är det att de tar över?
– Det är skollagen som sätter ramarna för vad vi kan göra. Thoren Framtid köper bara aktierna i det här bolaget. Ur vårt perspektiv sker det ingen förändring. Det är fortfarande samma organisationsnummer som har tillståndet. Vi gör inget omprövning av tillståndet eftersom det är kopplat till ett organisationsnummer. Om Thoren Framtid köper allting inklusive organisationsnummer har vi inte rätt att göra en omprövning. Men vi gör en prövning av personerna i styrelsen.
Thoren Framtid ansöker nu även om att starta nya förskolor. När det gäller nya skolor så har kommunen större befogenheter att titta på helhetsbilden.
– Då ingår det i vår prövning att titta på ekonomi och hur det ser ut på andra befintliga förskolor, säger säger Anna Rydin.
Fotnot: Dagens ETC har sökt ägaren till Olympens förskolor AB och Thoren Framtid.
Läs mer: Thoren svarar på kritiken.