Narges Moshiris sätt att styra verksamheten kallas ”management by fear” av en tidigare medarbetare. Blir någon sjuk ringer hon flera gånger om dagen för att försöka få tillbaka personen.
– Ingen får vara sjuk eftersom hon inte ville betala sjuklön, säger Leila.
Hon går från avdelning till avdelning och kan plötsligt slita upp dörren och kolla vad personalen gör.
– Och det är inte för att kolla att vi är bra med barnen utan för att se om någon stjäl, berättar Leila.
En annan anställd berättar om att Narges Moshiri satte hänglås på kylen och frysen och gömde undan kaffekokaren för att de anställda inte ska stjäla mat eller dricka för mycket kaffe.
Lägenhet för 22 miljoner
Paret Narges Moshiri och Bijan Fahimi började sin verksamhet med förskolan i Rinkeby. Sedan har de byggt upp en stor koncern med 27 förskolor, flera grundskolor och en nannyverksamhet. De senaste fem åren har de vuxit med 169 procent och koncernen börsnoterades 2021.
Paret bor i en lägenhet värderad till 22 miljoner kronor i Vasastan i centrala Stockholm. Enligt en tidigare anställd kunde de samtidigt som de sparade in på förskolorna skryta om hur de renoverade sitt semesterhus i Nice.
Dagens ETC:s tidigare granskning visar att parets affärsmetod är att snåla in så mycket som möjligt på förskolor i utsatta områden. Men på förskolan Torget har sparandet lett till att förskolan under de senaste åren har tappat många barn. De har plats för 102 barn men det är bara 78 barn som går där i nuläget.
För att rädda situationen har nu Narges Moshiri utsett sig själv till rektor och flyttat från huvudkontoret på Tegnérgatan, i Stockholms innerstad, till Rinkeby. Officiellt är den ordinarie rektorn föräldraledig men Narges Moshiri har betonat att hon själv kommer att vara kvar.
– Hon sa att den tidigare rektorn inte kunde kontrollera verksamheten på ett bra sätt, säger Leila.
Dela ut flygblad på torget
För att få fler barn, eller ”kunder” som Tellusbarn kallar dem, uppmanar Narges Moshiri de anställda att gå ut och göra reklam. De får tusen kronor direkt i fickan om de delar ut flygblad på torget och lockar föräldrar.
– De skulle säga att den här förskolan är jättebra, föräldrar betalar ingenting. Och att de inte ska skicka sina barn till den kommunala förskolan för att den är av usel kvalitet.
Flera av de anställda som Dagens ETC har pratat med berättar att det finns en nedlåtande ton från ledningen mot både föräldrar och barn.
– De pratade jättedåligt om människor som bodde i Rinkeby. De skyllde alla barnens problem på föräldrarna och sa att de inte förstod någonting.
En päronbit till mellis
Flera anställda vittnar också om hur det snålas på mat på förskolan. På Torget blev kocken beordrad av ledningen att minska på portionerna. Den ständiga bristen på mat gjorde Leila ledsen vid varje måltid med barnen. Till mellanmål fick barnen en päronbit och lite yoghurt.
– Vi jobbade med små barn. Många av dem hade inget språk. De pekade på magen och på maten. De ville ha mer mat men det fanns ingen mer.
Hon menar att det här är familjer som redan drabbas extra hårt av de höga matpriserna just nu.
– Föräldrarna kan knappt sätta bröd på bordet och att de skickar barnen till skolan eller förskolan för att de ska få tillräckligt med mat där. Men på den här förskolan får de inte det.
Leila är upprörd över att ingenting händer. Trots Uppdrag gransknings avslöjande om matbristen på Hälsans förskola, som den hette då, har Tellusbarn fått fortsätta.
– 2014 fick barnen bara knäckebröd och vatten. Och det pågår fortfarande. De har inte förlorat något tillstånd eller lagt ner någon verksamhet.