– Det är snarare regel än undantag att vi måste börja med att sanera marken. Vi måste därför vara kreativa och tänka att förskolor inte alltid behöver se ut som den gängse bilden, med små enheter och en utemiljö som ser ut som en skogsdunge, säger Lisa Olsson, enhetschef för lokalplanering.
För att komma runt problemet med tomtbrist söker staden nya lösningar. Det finns redan runt tio förskolor som har uteplats på tak. En annan lösning är att bygga förskolor där inte alla lokaler ligger på markplanet.
– Vi diskuterar dessutom hur lokaler och utemiljöer kan samordnas på olika sätt. Det kan till exempel finnas en förskola på bottenvåningen i ett kontorshus. En förskola som läggs intill en park kan ha en mindre egen yta, eftersom de också kan ta del av parken, säger Lisa Olsson.
Tre akutförskolor
De permanenta förskolornas platser räcker inte till och i Malmö finns det för närvarande tre tillfälliga förskolor, eller akutförskolor som de också kallas. Antalet barn på dessa förskolor har sjunkit från 200 till runt 150.
– De barnen har förtur till de platser som blir lediga, så i augusti räknar vi med att alla har fått en permanent plats på en förskola i området där de bor, säger Göran Ernström, enhetschef för placering på förskoleförvaltningen i Malmö.
Den tillfälliga förskolan Klangen har fått hård kritik från föräldrar och från miljöförvaltningen, och där finns ett par tillsynsärenden under utredning. Kritiken möttes från kommunens sida av insatser som skulle stärka bemanningen, och löften om att förskolan läggs ner i augusti. Men att kommunen använder sig av tillfälliga förskolor är enligt Göran Ernström nödvändigt.
– Behovet av platser varierar under året och är som lägst efter sommaren när en årskull lämnar för att börja skolan, för att sedan växa under året. Med en årsvariation på 1 500 platser och en lagstiftning som säger att vi måste erbjuda alla barn plats inom fyra månader så är det nödvändigt med flexibla lösningar, säger han.
Höstens ökade flyktinginvandring påverkar inte förskolekön i Malmö ännu, men kommer att göra det i höst då familjerna har hunnit etablera sig och deras barn har rätt till barnomsorg.
– Det är något vi har tagit höjd för i planeringen inför hösten, säger Göran Ernström.