– Det är en allvarlig situation där barn får vänta orimligt länge på att få svar på frågor som var de ska bo eller hur deras umgänge med föräldrarna ska se ut, säger Ulrica Bengtsdotter, enhetschef för sociala resursförvaltningen.
Stöd och rådgivning
Till de ärenden som Familjerätten arbetar med hör stöd och rådgivning åt familjer där föräldrarna har separerat. Att de inblandade där får leva många månader i ovisshet kan enligt Ulrica Bengtsdotter leda till ökad risk för både föräldrar och barn.
– Många barn känner ansvar och tar på sig skulden för att deras föräldrar inte mår bra. Att leva med långvariga konflikter mellan föräldrar är något vi vet leder till ökad risk för att barnen på sikt riskerar att utveckla psykisk ohälsa. Oro leder dessutom till problem med koncentrationen, vilket kan påverka deras inlärningsförmåga och skolresultat, säger Ulrica Bengtsdotter.
Två nya medarbetare
Familjerätten får två nya medarbetare i september och har med dem fått fyra nya tjänster sedan 2012. Enheten har dessutom i samarbete med en konsult gjort omorganiseringar och arbetat med effektivisering av olika processer. Väntetiderna har periodvis sjunkit, för att sedan på nytt skjuta fart.
Situationen har diskuterats på ett möte med sociala resursnämndens arbetsutskott. Där togs beslut om att Familjerättens dokumentationskrav ska ses över, för att se om de är för omfattande. Man ger också förvaltningen i uppdrag att inför kommande år vidta åtgärder för att förhindra att ärenden växer på hög i samband med semesterperioden.
– I år blev det en ökning av antalet ärenden i mars, vilket ledde till ökade väntetider. Problemet förvärrades sedan av att många ärenden blev liggande under semestern, säger Carina Nilsson (S), ordförande för sociala resursnämnden.
Enligt Ulrica Bengtsdotter är återkommande rekryteringar en orsak till att ärenden blir liggande.
– Vi är i ett generationsskifte, där många av de nya som anställs är 80- och 90-talister, som inte stannar lika länge på sina jobb som vi som tillhör de äldre generationerna. Varje ny rekryteringsprocess tar tid, då vi ska hitta rätt person och sedan kan vi behöva vänta på att de kan börja då de har en uppsägningstid på sina nuvarande anställningar, säger hon.
När nya handläggare är på plats tar det sedan ytterligare tid innan de har kommit in i arbetet. Enligt sociala resursnämndens beslut ska nu inskolningstiden förkortas, så att handläggarna snabbare kommer upp i en full ärendemängd.
Familjerätten har dessutom en växande arbetsbörda då en av de grupper de har hand om är ensamkommande barn, som när de har fått uppehållstillstånd behöver hjälp med att få en vårdnadshavare utsedd.
Ett problem med handläggningen av vårdnadsärenden är att det inte går att snabba på processerna, utan att då göra avkall på kraven på bra kvalitet.
– Vi har infört en kvalitetssäkring av vårt arbete, för att försäkra oss om att vi utför arbetet enligt vetenskap och beprövade metoder. Det är en kvalitetssäkring som personalen har varit med om att ta fram och som vi inte kan göra avkall på, säger Ulrica Bengtsdotter.
En åtgärd som har förts in för att höja kvalitén är att de berörda barnen ska få göra sina röster hörda.
– Vi har infört barnsamtal, som tar tid att genomföra, säger Ulrica Bengtsdotter.