Bråket utbröt efter att man försökt skilja paret från varandra och Emins pappa ska enligt uppgifter från personalen ha hotat dem till livet. Aisha tvångsomhändertogs och fördes till en barnpsykiatrisk mottagning i grannorten Kalmar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Förbjudet i Sverige
Barnäktenskap är förbjudet i Sverige och sex med någon som är under 15 år klassas i lagens mening som våldtäkt mot barn. Men trots att lagen skärptes redan sommaren 2014, då möjligheten till dispens för barnäktenskap under särskilda omständigheter helt togs bort, placeras fortfarande asylsökande flickor tillsammans med sina vuxna män i många av landets kommuner.
Det visar Migrationsverkets rapport "Är du gift" från 2016, i vilken man funnit att 132 barn placerats tillsammans med sin "make" i 80 olika kommuner.
Mörkertalet uppskattas dock vara mycket stort eftersom rutiner för att fråga ut minderåriga asylsökande om de ingått äktenskap saknats, konstaterar myndigheten självkritiskt. Vid en enskild utredning i Malmö fann man exempelvis 65 stycken bortgifta flickor bara inom kommunen.
Juno Blom framhåller att problemet inte i första hand är lagstiftningen, men att vägledningen från nationella myndigheter till landets kommuner måste göras tydligare.
– Det som blir svårt för mig att förstå är varför lagen inte ska gälla lika för alla. Den 1 juli 2014 togs möjligheten till dispens för äktenskap bort. Men som det ser ut i dag så ger man systematiskt dispenser ändå, på kommunal nivå. Våra beslutsfattare måste bestämma sig för om lagen ska gälla eller inte, säger hon.
Av de 65 barnäktenskap som uppdagats i Malmö har kommunen valt att gå in för att skilja på fyra av paren. Juno Blom menar att hon kanske hade kunnat förstå om ordningen varit den omvända.
"Alla former av våld"
– Vi måste sätta ned foten mot barnäktenskapen. Anledningen till att möjligheten till dispens togs bort var ju för att vi tog till oss av forskningen, som tydligt visar att barn som tvingas in i äktenskap utsätts för såväl fysiskt som psykiskt, socialt och ekonomiskt våld, ja, alla former av våld faktiskt. Rent principiellt handlar frågan om detta: Om mina barn ska skyddas mot barnäktenskap, då ska det gälla för alla. Jag kan inte förstå hur det kan få tillåtas gälla enbart för vissa, säger hon.
Medan de allra flesta känner till historien om Lisa Holm är det få svenskar som känner till Marzieh, den 16-åriga flickan som mördades i Hökarängen förra våren, poängterar Juno Blom.
– Hon var bortgift till en 38-årig man som nu är häktad för mordet i sin frånvaro. När jag läste om den tragiska händelsen tänkte jag först, nu kommer det att hända! Nu kommer beslutsfattarna att ta tag i den här frågan på allvar. Men inget hände, vilket gav mig ännu mer ångest. Tyvärr handlar det om att vi svenskar har svårt att relatera till frågan om barnäktenskap, fast att vi alla egentligen borde bli lika upprörda över detta som över mordet på Lisa Holm, säger hon.
"Arbetet pågår"
Även barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) anser att det behöver göras mer för att komma till rätta med problemet.
– Det arbetet pågår. Lagstiftningen om barnäktenskap ska utvärderas för att se om den är tillräcklig eller behöver förändras, och ett nationellt kunskapscenter för frågor som rör ensamkommande barn ska upprättas vid Socialstyrelsen, för att ge stöd till socialtjänsten.
När ett ensamkommande barn kommer till Sverige ska ärendet utredas av socialtjänsten som ska göra en bedömning av just det barnets behov inför placering, framhåller hon.
– Jag har svårt att se hur ett barns bästa kan vara att bo med en vuxen person i ett äktenskap man inte själv har valt. Vi kan inte lägga det beslutet i knät på ett barn. Kommunerna verkar göra väldigt olika bedömningar och behöver mer stöd i denna fråga. Därför har länsstyrelsen i Östergötland i uppdrag att ge kompetensstöd i frågor som rör heder och barnäktenskap, säger Åsa Regnér.
"Inte acceptabelt"
Åsa Regnér håller med om att vägledningen till kommunerna bör förtydligas.
– Vi ska inte acceptera situationer för nyanlända som vi inte accepterar för barn som är uppväxta i Sverige. Barn ska inte vara gifta och samhället ska inte sanktionera att barn lever i äktenskap eller äktenskapsliknande förhållanden.
Fotnot: Emin och Aisha heter egentligen något annat.