BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Nu nekar Sverige paret att folkbokföra sonen här, eftersom de inte anser att Annika är hans mamma. Storbritannien accepterar däremot båda kvinnorna som juridiska föräldrar.
För Annika, som är uppvuxen i Sverige, känns det viktigt att Sverige accepterar både henne och hennes barn, även om de lever i Storbritannien. Familjen är ofta i Sverige och har släkt, familj och vänner här.
– Jag har inte bott i Sverige på 13 år, men på något sätt känns det viktigt att jag blir accepterad för den jag är och att mitt barn också blir svensk medborgare, säger Annika.
Enligt svensk lag ska barn som föds utomlands men har minst en svensk förälder sedan 2015 kunna registreras av Skatteverket och folkbokföras som svensk medborgare. Skatteverket hävdar dock att det finns ”oklarheter” i relationen som gör att de inte kan registrera John som Annikas barn.
– Jag trodde inte att det skulle vara lika lätt som när jag själv födde barnet, men jag trodde inte att det skulle vara omöjligt, som det har visat sig att det är, säger Annika.
Diskriminerande lagstiftning
Paret känner sig diskriminerade, och får medhåll av både RFSL och juristen Kerstin Burman. Burman menar att Skatteverkets tillämpning av familjelagstiftningen bryter mot Europakonventionens paragraf 14 som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning. Paret har fått hjälp via RFSL med juridisk rådgivning och juridiskt ombud för att överklaga ärendet till domstol. Förvaltningsrätten gick dock på Skatteverkets bedömning i första instans.
Kerstin Burman menar att om Annika hade varit en man, som velat registrera sitt icke-biologiska barn som han har tillsammans med en kvinnlig partner, hade det inte varit något problem. Ärendet är nu överklagat till Kammarrätten.
– Om det finns ett brittiskt beslut på att en man är juridisk förälder till ett barn, oavsett om befruktningen skedde på assisterad väg och med donator, godkänner Sverige faderskapet, säger Burman. Hon menar att de ”oklarheter” som Skatteverket hänvisar till är att de båda är kvinnor.
Motsägelsefulla regler
Den situation paret nu befinner sig i är komplicerad, eftersom Storbritannien erkänner dem båda som juridiska föräldrar men inte Sverige. Samkönade par som får barn utomlands och som flyttar till Sverige brukar få närstående-adoptera sina barn, något Burman menar kan vara diskriminerande för par som redan har fastställt föräldraskapet i ett annat land. Heterosexuella par i samma situation behöver inte göra detsamma. Kerstin Burman har tidigare företrätt ett annat par som flyttade till Sverige från Island med sitt barn. De fick dock rätt i både förvaltningsrätten och kammarrätten, och Skatteverket har nu överklagat det målet till Högsta förvaltningsdomstolen.
För Annika och Jane, som har karriärer och hela sitt liv i Storbritannien, är det inte aktuellt att flytta till Sverige. Men även om de skulle vilja göra det så skulle den dörren alltså vara stängd, eftersom Storbritannien ju har erkänt båda som juridiska föräldrar. Sverige säger att om paret kan visa upp en adoptionshandling från Storbritannien skulle de acceptera föräldraskapet. Men Annika är redan förälder till John i Storbritannien.
– Och det går inte att adoptera sitt eget barn, säger Annika.
Känslomässigt jobbigt
Förutom den känslomässiga biten: att inte bli accepterad som förälder och familj, påverkar situationen barnen. I Sverige kommer inte John att ha någon arvsrätt efter vare sig Annika eller hennes föräldrar om det skulle vara aktuellt, utan bara dottern som hon födde. Annika menar att en familj är så mycket mer än biologi, och att det faktum att de nekas erkännande är känslomässigt jobbigt.
– Det handlar om hur du tar hand om dina barn och den kärlek du ger dem, även om biologi kanske är viktigt på något plan, säger Annika.
Hur de ska göra nu, om Kammarrätten tar upp fallet och de får avslag igen, vet inte Annika. De har testat allt, inklusive att ansöka om pass direkt till passmyndigheten eftersom de har hört att de ibland gör en annan bedömning än Skatteverket. Det fungerade dock inte heller. Hon tycker situationen är absurd, både hon och Jane har ammat och hennes band till John är lika starka som till deras andra barn.
– Om jag inte är hans mamma, vem är jag då?
Fotnot: Annika, Jane och John heter egentligen något annat.