BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Självklart hade vi velat behålla fritids för alla, men vi måste ta ansvar för finanserna. Det här handlar om att hela Uppsala kommun behöver hantera ekonomiska underskott, säger Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet ge barnet en meningsfull fritid och att ge stöd i utvecklingen, samt att möjliggöra för föräldrarna att kunna förvärvsarbeta eller studera. Trots att det inte krävs enligt skollagen, så väljer en del kommuner att låta barnen behålla sina fritidsplatser om föräldrarna blir arbetslösa eller föräldralediga, vilket Uppsala har gjort sedan 2012 fram till nu. Bland kommuner jämförbara med Uppsala, såsom Linköping, Helsingborg och Lund, är det ingen som ger generell rätt till plats på fritids.
"Lönar sig inte på sikt"
Malin Rohlin är doktor i pedagogik och har forskat inom fritidshem. Hon menar att okunskapen om fritids är stor och att den här typen av nedskärningar inte lönar sig på lång sikt, även om det håller sig inom lagens ramar.
– Barn känner av att de blir behandlade på ett annat sätt än sina vänner. Gruppsamvaron är viktig för barnets utveckling i dessa år. Den som är arbetslös har ju dessutom mindre inkomst och det får effekt på vilka aktiviteter man kan göra, säger hon.
Caroline Andersson menar att kommunens ekonomiska läge tvingar fram prioriteringar trots att skatten har höjts.
– Som lokalpolitiker så välkomnar jag om man skulle lagstifta om en generell rätt till fritidsplats, för att ge en likvärdig skolgång, men då måste också staten ta ett finansieringsansvar, säger hon.
Varför ska barnet gå miste om pedagogisk verksamhet för att föräldern inte har ett arbete?
– Merparten av dagen så deltar barnet i aktiviteter under skolgången, tiden på fritids handlar om ett mindre antal timmar. Sammanhanget finns därför kvar, och även fortsättningsvis kommer det att finnas rätt till fritidsplats i de fall en elev har särskilda behov.
Skulle det kunna ge positiva samhällseffekter och löna sig på längre sikt med fritidsplats åt alla barn?
– Kanske, men det ger inte direkta resultat tillbaka i kommunens ekonomi. Vi riskerar att äventyra framtida generationers skolgång om vi inte drar ned kostnaderna. Utbildningsnämnden har hand om halva kommunens ekonomi, och nu ser vi över alla sådana satsningar som ligger utanför skolpengen för att slippa skära ned på lärare till exempel.