Nu visar en rapport från Bris, Barnens rätt i samhället, att barn som flytt till Sverige ofta mår psykiskt dåligt. Organisationen konstaterar även att Sverige inte gör tillräckligt för att stärka den psykiska hälsan hos barn som flytt. Något de menar strider mot Barnkonventionen.
KOM TILL BOKMASSAN!
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.
Här hittar du all information om evenemanget.
– Barn som flytt är särskilt utsatta, de har ofta inte själva valt att lämna sitt land och kan inte själva överblicka konsekvenserna. Därför är det så viktigt att vi synliggör deras rättigheter, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.
”Utred tillfällig lag”
I rapporten – som ger nio rekommendationer till ansvariga politiker – menar barnrättsorganisationen att de utsatta barnens tillgång till stöd, vård och behandling är ojämlik och skiljer sig åt i Sverige, något som behöver åtgärdas.
– En sak som är jätteviktig är tillgången till vård. Där brister det i dag och det måste förändras. En annan fråga är att det behövs ett stabilt socialt nätverk runt barnet och där man fattar beslut utifrån barnets bästa. Det görs inte idag och här måste det bli en förändring. Ytterligare något man måste göra är att utvärdera asylprocessen. Vi ser en väldigt tydlig koppling mellan asylprocessen och självmordsförsök och självmord. Vi behöver utvärdera hur den tillfälliga lagstiftningen påverkar barns hälsa, säger Magnus Järeskog till Sveriges Radio.
Barnminister Åsa Regnér säger till Sveriges Radio att regeringen i sin höstbudget satsar 100 miljoner per år på barn- och ungdomspsykiatrin just för att tillgången till vård måste bli bättre. Men hon håller inte med om att regeringen och andra ansvariga har gjort för lite.
– Vi har fokuserat på den här frågan ganska mycket och inte minst i samråd med barnrättsorganisationer, och väldigt många aktörer har ansträngt sig för att förbättra situationen. Men vi kan ju inte vara nöjda förrän vi har jämlikhet och rättvisa, säger hon till Sveriges Radio.