Barn om mobilen: Kul – men verkligheten ännu roligare
Vilgot, elva år, tycker att appar som Snapchat snabbt känns meningslösa.
– Först försökte man vara lite skojig men till slut blev det att man bara skickade bilder på dörrlister, berättar Vilgot.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Viktig nyckel till lärande och social gemenskap, eller toxisk fälla? Tonläget i samhällsdebatten om barn och ungas användning av sociala medier är ofta högt. Frågan har aktualiserats efter att Australien godkänt ett förbud mot sociala medier för personer under 16 år – världens hittills högsta åldersgräns.
Men vad tycker egentligen de unga själva?
Dagens ETC har pratat med tre barn om den omstridda skärmen.
Nästan alla barn i åldrarna 8-19 år använder internet dagligen i Sverige. De allra flesta har också en skärm med sig vid läggdags. Det visar den den nya rapporten ”Barnen och internet”, som är framtagen av organisationen Internetstiftelsen.
– Vi kan konstatera att barn i dagens Sverige är högst digitala, säger Internetstiftelsens kommunikationschef Jannike Tillå.
Hon menar att de svar från föräldrar, barn och lärare som ligger till grund för rapporten pekar på att frågan om skärmtid är komplex.
– Det finns en ganska balanserad bild bland samtliga grupper, där man kan se både för- och nackdelar med skärmanvändning, säger Jannike Tillå.
Samtidigt har samhällsdebatten kommit att fokusera alltmer på de potentiellt skadliga effekterna för barn. Något som i Australien lett till ett förbud mot sociala medier för unga under 16 år, den högsta minimiåldern hittills i världen.
– Det här handlar om att skydda unga människor – inte att straffa eller isolera dem, kommenterade Australiens kommunikationsminister Michelle Rowlands beslutet, enligt New York Times.
Även i Sverige öppnar regeringen för att se över lagstiftningen kring de omdebatterade apparna.
– Krisen är allvarlig. Det här gäller ungdomars fysiska och mentala hälsa, deras skolresultat och deras framtidsmöjligheter. Vi måste vara beredda att vidta de åtgärder som är nödvändiga, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L) till Aftonbladet.
Kontaktad av främlingar
För Noah, tolv år, skulle ett förbud mot sociala medier kännas tråkigt. Han räknar upp ett antal appar som han använder så gott som dagligen – Snapchat, Twitch, Instagram, Youtube och TikTok.
– Det är lite olika vad jag gör på apparna. Snapchat använder jag mest för att prata med kompisar och såna grejer. På Instagram lägger jag upp saker och kollar på vad andra har lagt upp, berättar han.
Noah tycker det är svårt att uppskatta hur mycket tid han lägger på sociala medier, men han har en gräns på max två timmars skärmtid per dag.
– Om pappa tycker att vi spelat för mycket så kommer han och knackar på vårt rum. Ibland lyssnar jag direkt och stänger av, ibland kanske det dröjer lite om jag är mitt uppe i någonting, berättar han.
Han upplever att hans föräldrar har stor insyn i vad han gör och vilka han pratar med på nätet.
– När jag spelar spel har främlingar ibland frågat mig vart jag kommer ifrån, vilken gata jag bor på, om de kan få min snapchat eller mailadress. Om det känns skumt och jag känner mig osäker, då brukar jag säga till mina föräldrar.
Till och från får Noah upp oönskade filmklipp i sociala medier – ”det kan vara personer med vapen och scener med blod” – fast inte särskilt ofta, säger han.
– Sånt kan vara obehagligt att se för mycket av. Men mina föräldrar är noga med att jag ska må bra på internet, de har koll på att det finns åldersgränser installerade på alla plattformar så att inte opassande grejer ska komma upp i mitt flöde.
Överlag blir han glad av att vara online.
– Ett totalförbud känns lite hårt. Jag har ingen lösning direkt men man kanske skulle kunna styra upp det på ett bättre sätt, funderar Noah.
Lätt att lägga ifrån sig
Likt Noah använder Vilgot, elva år, till stor del mobilen för att spela spel. Minecraft, Roblox och Sling Kong hör till favoriterna för tillfället. Apparna Youtube och Snapchat tog han bort efter att det dykt upp läskiga videoklipp.
– När jag scrollade kunde det komma klipp från skräckfilmer och annat där folk dog. De gick inte att ta bort utan fanns hela tiden kvar i flödet, säger Vilgot.
Han beskriver hur det först kändes spännande med filmklippen men att det blev jobbigt framåt natten.
– Då kunde jag ha svårt att sova och önskade att jag inte hade tittat.
Istället söker nu Vilgot fram det innehåll han faktiskt vill se.
– Om man scrollar så väljer appen vad man ska kolla på, men när man väljer själv måste man tänka efter. Och då kanske man väljer något som inte är så farligt, resonerar han.
Han tycker också att appar som Snapchat snabbt känns meningslösa. Fenomenet ”Snapstreak” – att man skickar bilder varje dag – tröttnade Vilgot fort på.
– Först försökte man vara lite skojig men till slut blev det att man bara skickade bilder på dörrlister, minns Vilgot.
Hemma råder skärmförbud innan klockan åtta på morgonen och efter klockan tio på kvällen. Men Vilgot känner inte att han har särskilt svårt att slita sig från mobilen.
– Jag brukar lägga ner skärmen när jag inte har roligt längre. Oftast är det roligare att hålla på med mobilen när man fått en paus än när man suttit med den länge, upplever han.
Vad gäller frågan om ett förbud mot sociala medier för unga är han lite tveksam.
– Jag stör mig i och för sig ganska mycket på appar som Tiktok och Snapchat. Jag skulle nog tycka att det var okej med ett förbud mot just dem.
Roligare med verkliga livet
Snapchat är en av världens största sociala medie-appar och har ökat kraftigt bland yngre barn i Sverige under de senaste åren. Detta trots att appen har en åldersgräns på 13 år.
Tolvåriga Sivan använder Snapchat hyfsat regelbundet, men är lite fundersam över vem som tittar på det hon lägger upp.
– Jag har ingen aning vem som kollar på mina grejer, men jag antar att det är barn i ungefär samma ålder som jag. Fast vem som helst skulle ju kunna se det, säger hon.
För egen del provar hon främst olika filter, funktioner där användare kan testa animerade effekter.
– Eftersom appen håller koll på vad man gillar så får jag framför allt upp förslag på filter i mitt flöde. Det är så det funkar, förklarar Sivan.
Annars använder hon mest mobilen när hon ska kommunicera med vänner och familj.
– Jag är inte särskilt beroende av min skärm, jag tycker det är roligare med det verkliga livet. Att gå i skolan, vara med kompisar och kolla på TV.
Samtidigt förstår hon att det kan vara lätt att fastna framför skärmen.
– Om man har tråkigt och inte vet vad man ska hitta på, då är det lätt att ta upp telefonen och börja scrolla.
Något som kan vara hämmande för fantasin, tror Sivan.
– Sitter man och scrollar blir man bara matad med videoklipp och kommer inte på någonting själv. Det är inte jättebra.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.