Socialtjänsterna över hela landet får ta emot orosanmälningar från Säkerhetspolisen angående återvändande IS-krigare och andra som besökt kalifatet och som har barn med sig hem. Antingen barn som fötts på plats i de IS-kontrollerade områdena eller barn som tagits med ner och som nu återkommer.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är inte en fråga som ligger på SÄPO:s bord. Istället skickas den vidare i form av en orosanmälan till socialtjänsten i den kommun där barnet står skrivet. Enligt Bettan Byvald på socialtjänsten i Angered handlar det i båda fallet om en handfull. Hon vill inte säga någon exakt siffra, men de rör sig runt fem familjer per kategori i det område som Angereds stadsdelsnämnd ansvarar för.
– Det finns familjer som haft ett barn med sig ner och så har det tillkommit ett där nere, säger hon.
Inte olämpliga per automatik
Nu berättar SR att Göteborg är en av få kommuner som har en plan för hur man hanterar situationen.
– Ett vanligt problem är att barn som är födda där nere inte finns registrerade, inte har något personnummer, inget moder- och faderskap som är fastställt och inte är vaccinerade och kontrollerade på det sätt vi brukar göra i Sverige.
Socialtjänstens agerande är också beroende av hur föräldrarna mår.
– En del av föräldrarna är skamfyllda och ångrar sin resa. Det var inte som de tänkte sig. Då kan det vara så att de inte vill att barnen ska prata om detta med oss.
Barnen till IS-resenärerna kan komma att få bo kvar hos sina föräldrar. Det ingår inte i socialtjänstens strategi att automatiskt klassa föräldrarna som olämpliga för att de varit i kalifatet, berättar SR.
– Allt är individuella bedömningar. Vissa av de barn som kommit till Göteborg från IS-områden har omhändertagits av socialtjänsten, medan andra har fått stanna kvar hos föräldrarna, eller hos någon av dem, säger hon.
Till ETC Göteborg säger Bettan Byvald att det inte är troligt att familjerna väljer att återvända till kalifatet med barnen i de fall som de får bo kvar med föräldern.
– Som det ser ut där nere finns det inget kalifat att drömma om. Av de vi kommit i kontakt med är det ingen som uttryckt någon som helst längtan efter att flytta ner igen. De är glada att de är hemma igen.
Inte heller andra ställen än kalifatet i Syrien och Irak har varit aktuella för de familjer som socialtjänsten i Angered varit i kontakt med.