En granskning som Sveriges radios Ekot har gjort visar att isoleringsceller på hem för tvångsomhändertagna barn och unga används flitigt – förra året vid 787 tillfällen. Och det trots att isolering i princip aldrig ska förekomma, enligt lager om LVU, lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga. Granskningen visar dessutom att även så unga barn som nio- och tioåringar har hamnat i isoleringscell.
– Det är ju helt vansinnigt alltså. Vad tror de att det kommer att göra med de här barnen? Det kommer att göra samma som för mig; att man slutar visa vad man egentligen känner och blir förvirrad i sitt beteende, säger Linnea, som själv blivit isolerad flera gånger, till Ekot.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Åldersgräns har sänkts
Att det ens är möjligt att låsa in barn som är så unga beror på att åldersgränsen för vilka som kan hamna på hemmen sänktes förra året, från tolv år till nio år. Det innebär att även de yngsta kan låsas in i celler som är helt kala förutom en madrass på golvet. Här kan de få sitta i upp till 24 timmar. En tioåring flicka hamnade i isoleringscell tre gånger, bland annat efter att hon kastat saker och hällt schampo på golvet. Barnombudsmannen Fredrik Malmborg tycker inte att isoleringsceller ska användas överhuvudtaget när det handlar om barn och unga.
– Jag tycker att isolering absolut inte ska förekomma i barn- och ungdomsvården, jag blir orolig när de här institutionerna vidgas och det är fler och fler barn som kan placeras, säger han till Ekot.
”Allvarligt”
Även Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, reagerar starkt över att barn hamnar i isoleringscell och påpekar att FN:s barnrättskommitté kritiserat Sverige för isoleringen av barn.
– Sett ur det ljuset är den här nyheten ännu mer anmärkningsvärd och ännu allvarligare, säger han till Aftonbladet.
Isoleringen av barn och unga har också uppmärksammats tidigare. För sju år sedan avslöjade Sveriges radio att isoleringar använts nästan 500 gånger under ett halvår, och att åtgärden ofta används som bestraffning trots att det är olagligt. Regeringen kritiserade då statens institutions-styrelse och ville också se en lagändring. Ändå fortsätter barn och unga att tvångsisoleras.
LVU-hemmen drivs av Statens institutionsstyrelse.
FN:s barnrättskommitté uppmanade Sverige 2015 att omgående bryta isolering för barn och ändra lagen så att användandet av isolering under alla omständigheter är förbjuden.
Av 500 fall av isolering under 2009 upptäcktes så allvarliga brister i 112 fall att särskilda tillsynsärenden startade.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0