Alla barn har rätt att kunna se, det ska inte vara en fråga om uppväxtvillkor och ekonomi. Därför beslutade regeringen i våras att ge 120 miljoner kronor till landets landsting och regioner, pengar som nu ges som bidrag till alla barn och ungdomar upp till 19 år som behöver glasögon eller kontaktlinser. Potten räcker till ungefär 800 kronor per barn.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Den nya lagen gäller sedan den 1 mars i år, och nyligen gjorde Majblommans riksförbund, som länge har kämpat för gratis glasögon till barn, en kartläggning av hur den nya lagen fungerar. De kunde konstatera att bara ett landsting i landet har lyckats få de 800 kronorna att räcka till synundersökning, glas och bågar. I Kalmar läns landsting har man gjort en upphandling som gör det möjligt för alla barn upp till 19 år att få glasögon eller kontaktlinser utan att betala något själva.
Bidrag till glaset
Barn inom Landstinget Västernorrland får bara bidrag till glaset. Synundersökning och bågar får varje familj stå för själv – en kostnad på minst 550 kronor.
– Barn upp till sju år har haft detta bidrag länge – och då har det funnits i tre olika nivåer beroende på vilken typ av glaskorrigering barnet har behövt. När bidraget i våras utökades till att gälla alla barn upp till 19, ville vi göra det enkelt för de enskilda familjerna. Vi tog bort nivåskillnaderna och lät det högsta bidraget styra. Därför ger vi bidrag upp till 900 kronor per barn, säger Katarina Funseth, hjälpmedelssamordnare på Landstinget Västernorrland.
Är glaset billigare än så, kan familjen inte ta med sig det kvarvarande beloppet och använda till bågarna. Optikern fakturerar landstinget för kostnaden för glaset och resten av beloppet fryser inne.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Men är det inte smart som Kalmar har gjort – att få till en upphandling som täcker allt?
– Vi har aldrig diskuterat upphandling, i och med att vi ser det här som ett bidrag till det enskilda barnet, säger Katarina Funseth.
Majblommans generalsekreterare Lena Holm har bland annat belyst reformens misslyckande på DN debatt.
– Att som landstingen gör i dag, bara pytsa ut standardbidraget mot faktura, är ineffektivt, och gynnar i princip bara näringsidkare som säljer glasögon. Det torde varken ha varit regeringens eller landstingens avsikt att gynna optikerbranschen.
Barnen får betala
Majblomman ger bidrag till behövande barn och dess lokalföreningar märker att det fortfarande kommer in ansökningar om glasögon till barn.
– Priset för landstingets passivitet betalas nu av barn som precis har börjat skolan. Hanteringen skapar trösklar som stänger ute ekonomiskt utsatta barn med synnedsättning. Detta är uppenbart för alla med baskunskaper om barns villkor i familjer utan ekonomiska marginaler, konstaterar Lena Holm.
Ett enigt landstingsfullmäktige beslutade om de nya reglerna för bidraget vid mötet i april. Vänsterpartiet som har drivit frågan om glasögonbidrag på riksplanet har inte agerat i landstinget.
– Nej, frågan har inte varit uppe till diskussion i något av de forum där jag deltar, säger Annicka Burman (V) i Sundsvall.
Borde ni ha gjort det?
– Jag har noterat att Majblomman har reagerat över hur vi har hanterat bidraget och kanske måste vi titta över hur vi fördelar bidraget så att pengarna används effektivt, säger Annicka Burman.