Men platsbrist gjorde att den gravida kvinnan skickades hem och fick komma tillbaka först dagen därpå. Under förlossningen blev barnet snabbt sämre och det togs beslut om ett akut kejsarsnitt. Men barnet gick inte att rädda, det dog strax efter förlossningen.
Lex Maria-annmält
Nu har sjukhus∞et gjort en Lex Maria-anmälan, och enligt den var det troligen inte det faktum att igångsättningen fick vänta som i sig ledde till barnets död. Sannolikt avled barnet på grund av att det bajsat i fostervattnet kort innan födseln och dragit ned det i lungorna.
– Självklart beklagar jag det som inträffat. Med anledning av det som framkommit i internutredningen så har vi också gjort en Lex Maria-anmälan då vi bedömt att handläggningen relaterat till fosterövervakningen var bristfällig och att detta har ökat risken för vårdskada, skriver Maria Persson, verksamhetschef för kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, i en kommentar till Dagens ETC.
– Barnet kunde inte syresättas efter förlossningen och avled av de skador som detta medförde.
Samtidigt visar utredningen att det var hög belastning på avdelningen under morgonen. Varken barnmorskor eller läkare hade tid att ronda. Enligt anmälan borde läkare ha tillkallats tidigare när det var svårt att bedöma hur barnet mådde i magen. Mamman bedömdes också felaktigt som en medelriskpatient, trots att hon borde ha bedömts som högrisk.
”Ska inte behöva tveka”
Emma Jonsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Stockholm, säger att det är svårt att säga om ett enskilt dödsfall berodde på arbetsbelastningen eller om det funnits andra faktorer också. Men frågan ska inte ens behöva uppstå, menar hon.
– Man ska inte behöva tveka på om det är en för hög arbetsbelastning som gör att sådana här saker händer. Vi borde ha kommit längre än så i hälso- och sjukvården i Sverige.
Enligt Maria Persson varierar belastningen på avdelningen, men enligt henne var den normal vid vårdtillfället och närvaron av barnmorskor var hög under förlossningen.
– Vi arbetar alltid med att försöka anpassa bemanningen efter belastningen men det är en stor utmaning då verksamheten inte går att styra, skriver hon.
Stor arbetsbelastning
Emma Jonsson har svårt att uttala sig om ett enskilt fall men säger att det skett en hel del avvikelser som handlar om att det varit för stor arbetsbelastning.
– Vi har varnat för att om man inte gör någonting, så kommer det att hända saker. Det borde vara tillräckligt att vi larmar om att personalen är orolig för att sådana här saker ska kunna hända, säger hon.
Hon liknar gränsen för vad som är acceptabelt när det gäller patientsäkerhet vid en gummisnodd. Det går ofta att töja lite på den utan att något händer, men när den töjs gång efter gång spricker den till slut.
– När det blir sådana här konsekvenser så har det gått för långt, säger hon.
Händelsen inträffade i juli förra året då läget var som mest ansträngt. Hur ser det ut nu?
– Nu är man i jätteintensiv planering för just sommaren. Jag vill verkligen inte vara alarmistisk, men jag är jätteorolig för sommaren. Vi vet att sommaren är en svårt period för förlossningsvården och har varit länge, säger Emma Jonsson.
Vill inte oroa
Hon vill inte oroa blivande föräldrar och säger att alla jobbar så hårt de kan.
– Men någonstans handlar det om den här gummisnodden som töjs hela tiden. Frågan är vad är det som ska behöva hända innan man ser att så här kan vi inte fortsätta.