– I dag är vi tre stycken och jag hinner med många kunder under en dag. Rast har jag inte, men det lovar jag att mina anställda har, säger Chia Hasan och skrattar.
KOM TILL BOKMASSAN!
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.
Här hittar du all information om evenemanget.
Mitt i hans stora svarta välansade skägg lyser två vita tandrader och ögonen vittnar om att han älskar sitt jobb. För tre år sedan kom han till Sverige från Kurdistan och efter bara ett år i Sverige öppnade han sin barbershop.
– Jag är inte så bra på svenska, jag har inte gått i skolan eller så. Jag har lärt mig språket här på jobbet. Mina två anställda pratar nästan ingen svenska alls, men det spelar ingen roll. Ta Fadi till exempel, alla kunder vill ha honom. Jag tror att det här ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden.
18 år i yrket
Som nioåring visste Chia Hasan att det var barberare som han ville bli. Det är inget yrke som gått i släkten, men redan som liten gillade han att se sig i spegeln och han låtsades att han rakade sig med kniv.
– Jag tänkte att det här ska jag jobba med och när jag blev tillräckligt gammal utbildade jag mig till barberare i Kurdistan.
Nu han varit verksam i yrket i 18 år, och han har sett hur trenden växt sig starkare och starkare. I stolen denna förmiddag sitter Calle Sturzenbecker som får en klippning.
– I början fick Chia ta hand om mitt skägg också, men nu sköter jag det själv eftersom det är kortare. Det är lyx med rakning och jag tror att vi har blivit mer medvetna. Man ser skägg överallt i dag, både korta och snirkliga, säger Calle Sturzenbecker.
Men hår i ansiktet. Är det så praktiskt när man till exempel äter?
– Det kan fastna mat, det är ett problem kanske om man käkar kebabrulle, men jag har aldrig haft så långt skägg som Chia, säger han.
Det är inte bara att låta ansiktshåret växa om man vill ha ett snyggt skägg. Det kräver en hel del omvårdnad för att skägget ska se fräscht och välvårdat ut.
– Jag tvättar mitt varje morgon med ett speciellt skäggschampo. Man ska inte använda vanligt schampo. Sedan använder jag olja och en borste. Jag har alltid skäggborsten i fickan och fixar mig under dagen, säger Chia Hasan.
Det är många kunder i lokalen och blandningen är stor. Chia Hasans vanligaste skäggkund är en man mellan 30–50 år, de yngre fokuserar mer på håret.
– När de bli äldre får de mer skägg som måste tas om hand.
Känner sig naken utan skägg
Nästa kund i stolen heter Wihad Bassam och hans skägg är inte alls speciellt långt. Det visar sig att han har gjort en klassiker. Han har försökt klippa sig själv hemma.
– Det blev inget bra, säger Wihad Bassam och småler.
– Nu har jag lovat Chia att aldrig mer göra om det, och han ska fixa till det, fortsätter han.
Whiad Bassam berättar att han känner sig naken utan skägg och att han tvättar det varje dag, även när det är kort som nu.
– Att det är snygga linjer och fräscht är viktigt.
Whiad Bassam har rötter från Irak och har inga problem med skäggenerna.
– Sådana skägg är bra, det är bra kvalité. Svenska skägg är lite tunnare, men man kan alltid lura ögat lite genom att klippa dem på ett visst sätt, berättar Chia Hasan.
Stora skägg är grejen
Han har kunder som åker tio mil enkel resa för att få skägget fixat. Stora skägg gillar Chia Hasan bäst och just stora skägg är lite av trenden just nu.
– Många vill ha det, och de vill gärna att det ska gå snabbt också. Men det går faktiskt fortare om du tvättar och oljar in skägget.
Han menar att det är svårt att hitta riktigt bra barberare i Sverige och att det inte räcker att bara vara frisör.
– Vi är några stycken här i Örebro som är riktigt duktiga, och kundunderlaget finns. Det går så pass bra att jag redan nästa år vill öppna ett ställe till med bara fokus på skägg. Dessutom håller jag på att ta fram en egen serie med skäggvårdsprodukter, det här är ett yrke som inte kommer att försvinna.