De mätningar som görs av cykeltrafiken i Sundsvall visar en svag ökning. En tydlig trend är också att cyklingen sprids jämnare över året. Fler cyklar även på vintern. Men det är en ökning från låga nivåer.
Kommunen har under några år drivit ett särskilt projekt kallat Hela Sundsvall cyklar, som med information, marknadsföring och olika aktiviteter försöker öka intresset. Projektet har också följts av konkreta satsningar på gång- och cykelvägar där kommunen satsat 60 miljoner kronor under en fyraårsperiod.
– Sundsvall har ett oförtjänt dåligt rykte som cykelstad. Det vill vi ändra på, säger Madeleine Blom, projektingenjör och samordnare för projektet.
Nya cykelstråk
Förra veckan invigdes den ombyggda Storgatan väst på stan med en ny cykelbana. Samtidigt har ett nytt cykelstråk skapats från Storgatan ända bort till Bergsåker. Där är den nya Bergsåkersbron och Trafikverkets upprustning av väg 86 genom Bergsåker pusselbitar i cykelsatsningen.
– Lägg till att kommunen rustat upp cykelvägen längs Västra vägen så har vi nu stans bästa sammanhängande cykelväg av hög kvalitet från Silje via Bergsåkersbron, Granlo och Storgatan ända in till centrum, säger Linnea Lång, informatör på Stadsbyggnadskontoret och en av de tjänstemän som försöker få fler Sundsvallsbor att cykla.
Andra stråk som rustats är Fridhemsgatan och Sidsjövägen. Nästa år fortsätter upprustningen med bland annat Oskarsgatan och Tjädervägen i Korsta.
– Vi ser att cyklingen ökar på de stråk som rustas upp. Underlättar man för människor att ta cykeln så är det fler som cyklar. Så enkelt är det, konstaterar Madeleine Blom.
Fortfarande sker dock bara cirka två procent av alla resor med cykel i kommunen, vilket kan jämföras med Umeå där siffran är 22 procent.
– Vi vet att 50 procent av alla bilresor som görs är under fem kilometer, ett avstånd där cykeln i många fall skulle kunna vara ett alternativ, men då krävs en beteendeförändring, säger Madeleine Blom.
Bilberoende
Hon kan peka på samhällsvinster, vinster för klimat och miljö och hälsovinster för den enskilde om fler väljer cykeln. Ändå är Sundsvallsborna fast förankrade i bilberoendet.
Madeleine Blom vill även lyfta fram tidsvinsten som kanske det viktigaste argumentet för att välja cykeln på kortare sträckor.
– Från områden som Sidsjön, Skönsmon, Södermalm, Haga och Granlo går det överlägset snabbast med cykeln om man räknar in hela restiden med bil och alltså inkluderar även att man ska parkera, betala och sedan ta sig dit man ska från parkeringen, säger hon.