Det har tidigare rapporterats att Sverigedemokraternas valsedel till riksdagen är ojämnt könsfördelad. Partiet har samma valsedel för hela landet, med Jimmie Åkesson högst upp, vilket gör att ingen kvinna toppar listan. Av de tio toppkandidaterna är fyra kvinnor, vilket dock är minst andel jämfört med övriga riksdagspartier, enligt SVT.
Ingen kvinna i topp
Men också på partiets listor till kommun och landsting är könsfördelningen ojämn. I de tio kommuner där Sverigedemokraterna var störst vid förra valet (exklusive Bjuv, där partiet inte har några kandidater i år) är bara 26 procent av de fem första namnen i årets val kvinnor. Och inte en enda av dessa toppar valsedeln.
– Listorna speglar i mångt och mycket den könsfördelning som är rådande inom partiets medlemskår, vilket naturligtvis är positivt, säger Henrik Gustafsson, informationssekreterare hos Sverigedemokraterna.
På landstingsnivå ser det något bättre ut. I två av kretsarna (Blekinge och Gävleborg Hälsingland) finns en kvinna på förstaplats. Men någon jämn fördelning är det inte. I Sverigedemokraternas fem största landsting, samtliga valkretsar inräknade, är endast 31 procent av de fem första kandidaterna kvinnor.
– Det är uppenbart att det inte ingår så många kvinnor i de kretsar som sätter upp listorna. Jag tror inte att Sverigedemokraterna aktivt väljer bort dem, men att kvinnor helt enkelt inte attraheras av deras politik. Det var likadant med Ny Demokrati, säger Gertrud Åström, ordförande för Sveriges kvinnolobby.
Försöker locka kvinnor
Partiet har på senare tid försökt locka fler kvinnliga väljare. Jimmie Åkesson tog i lördagens sommartal upp jämställdhetsfrågor, och fokuserade då framför allt på hedersvåld, tvångsgiftermål och kvinnofrid. Han vände sig dock tydligt emot kvotering, och talade bland annat om en ”avkvoterad föräldraförsäkring så att familjerna får större valfrihet.”
– Jag är inte feminist. Jag är sverigedemokrat, socialkonservativ och nationalist. Därför tror jag på jämställdhet, sa Jimmie Åkesson under talet.
Jessika Wide, statsvetare vid Umeå universitet med särskilt fokus på kön och politik, menar att Sverigedemokraterna har en konservativ jämställdhetssyn. Den skiljer sig från övriga partier och den allmänna diskussion som finns i landet, anser hon.
– Partiet har ett ganska tydligt ställningstagande att män och kvinnor är olika och att detta går att hänföra till biologiska skillnader. Därför tycker man att staten inte ska gå in och gräva i en del av dessa frågor, vilket kan bli problematiskt om man vill driva jämställdhetspolitik. De tar till exempel starkt avstånd från kvotering, säger Jessika Wide.
Hon menar att det finns flera faktorer som gör att Sverigedemokraterna kan ha svårt att engagera kvinnor.
– De går emot jämställdhetsfrågor som tidigare drivits i Sverige, till exempel fri abort. Sedan delar inte kvinnor över lag Sverigedemokraternas syn på invandringspolitik, och tenderar därför att engagera sig i andra partier istället, säger Jessika Wide.
Har arbetat för fler kvinnor
Men Sverigedemokraterna menar att man nått framgång i sitt arbete med att locka kvinnor till partiet.
– Rent procentuellt har de blivit fler sen valet 2010 och faktum är att det idag finns en överrepresentation av kvinnor, så uppenbart har partiets insatser för att aktivera kvinnliga medlemmar ökat, säger Henrik Gustafsson.
Men varför har ni inte fler högre upp på valsedlarna?
– Vi ser inte något egenvärde i att arbeta med kvotering bara för att utjämna den procentuella skillnaden som idag finns mellan könen. Vårt utgångsläge bygger på kompetens och andra egenskaper snarare att en individ enbart är sitt kön.